Aktivizam, Nekategorizirano

Najavljen novi prosvjed hrvatskih ‘sluškinja’: Izlazit ćemo na ulice sve dok se ne ratificira Istanbulska konvencija!

sluskinjeustajuNakon prosvjedne akcije “sluškinja” koje su u prosincu prošle godine u Splitu i Zagrebu podsjetile što znači neusvajanje Istanbulske konvencije, za 10. veljače najavljen je novi prosvjed, “Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije”, prenosi portal Crol.

Organizatorice u tekstu poziva ističu kako je “sluškinjama” dosta kontinuiranog nasilja nad ženama i djevojčicama, dosta je kontrole nad našim tijelima te sustava koji ne kažnjava nasilnike i pozivaju vas da se pridružite povorci “sluškinja” koje žele živjeti u Hrvatskoj i svijetu, bez nasilja nad ženama i djevojčicama.

“‘Sluškinjama’ je dosta kontinuiranog nasilja nad ženama i djevojčicama, dosta je kontrole nad našim tijelima te sustava koji ne kažnjava nasilnike!

Nećemo dopustiti da se distopijski scenarij ‘Sluškinjine priče’ (autorice Margaret Atwood) dogodi u Hrvatskoj te da se žene svode samo na služavke kojima se oduzimaju prava i čiji se glasovi utišavaju.

Nad ženama se vrši nasilje u njihovom domovima, radnim mjestima, na ulici, u okviru obitelji. Više od milijun žena i djevojčica diljem svijeta žrtve su seksualnog nasilja, prisilnih brakova, nasilja od strane trenutnih i bivših partnera, seksualnog uznemiravanja na poslu, mobbinga, bivaju ubijene, sve samo zato što su – žene.

Istanbulska konvencija je alat kojim je zaštita žena i djevojčica u Hrvatskoj ostvariva. Zato zahtijevamo da Vlada i Sabor ratificiraju Konvenciju i ne pristajemo ni na što manje. Žene, koje se doživljava samo kao ‘sluškinje’, izlazit će na ulice sve dok se Konvencija ne ratificira”, poručuju.

Prosvjed će se održati u subotu, 10. veljače u 12:00 na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Želite li 10. veljače postati “sluškinja”, javite se u inbox Facebook stranice OneBillionRisingCroatia za daljnje dogovore. Također, želite li da što više “sluškinja” ustane, možete donirati za izradu odora i ostale troškove uplatom na račun Zaklade SOLIDARNA za tematski fond “Drugotna na sav glas!” za akcije obrane prava žena na izbor i život bez nasilja. IBAN HR73 2390 0011 1009 4807 2 (pri Hrvatskoj poštanskoj banci, SWIFT: HPBZHR2X).