Hrvatska, Nekategorizirano

Milijarda ustaje protiv nasilja: Zaustaviti sve oblike nasilja nad ženama u zdravstvu

Na fotografiji Rada Borić. foto HINA / Denis CERIĆ
Na fotografiji Rada Borić.
foto HINA / Denis CERIĆ

– Sedmu godinu za redom organizacije koje se bave zaštitom i promicanjem ženskih ljudskih prava sudjelovale su u četvrtak u kampanji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, zahtijevajući pred Vladom od premijera i članova Vlade da konkretnim potezima zaustave sve oblike nasilja nad ženama u zdravstvenim institucijama o kojima su žene progovorile tijekom akcije #PrekinimoŠutnju, prenosi Hina.

Na zaključke ministra zdravstva o tome kako se radi o pojedinačnim propustima, poručuju kako je jasno da postoji sistemska pogreška u zdravstvu u kojemu se fizičko, verbalno i ekonomsko nasilje nad pacijenticama provodi desetljećima, a očituje se kroz nepotrebno bolne kiretaže nakon pobačaja, punkcije jajnih stanica, biopsije te šivanje međice nakon poroda, vrijeđanja i omalovažavanja pacijentica te nezakonito naplaćivanje usluga trudnicama i rodiljama.

Od svih nadležnih institucija zahtijevaju da se poduzmu konkretni i učinkoviti koraci za suzbijanje fizičkog, verbalnog i ekonomskog nasilja pacijentica.

Pokretanje procedure izrade Akcijskog plana za zdravlje žena

Od premijera traže pokretanje procedure te upravljanje procesom izrade Akcijskog plana za zdravlje žena. Od Hrvatskog sabora traže pokretanje postupka izrade i donošenje Rezolucije o zaštiti zdravlja svih žena kojom se ukazuje na stanje i probleme u području zdravstvene skrbi žena i kojom se predlažu provedbene mjere Vladi.

Također, traže da se u izradu Akcijskog plana za zdravlje svih žena i Rezolucije o zaštiti zdravlja svih žena ravnopravno uključe svi važni dionici – Ministarstvo zdravstva, javnozdravstveni stručnjaci, stručne komore i društva, pravobraniteljske institucije, stručnjaci za ljudska prava, visokoobrazovne institucije koje školuju zdravstvene radnike, predstavnice pacijentica te ostale potrebne stručnjake.

“Tražimo političku odluku koja će doprinijeti sustavnom rješavanju problema institucionalnog nasilja kojemu su pacijentice podvrgnute unutar sustava javnog zdravstva. Tražimo poštivanje njihovih ljudskih prava i prava pacijenata, ali i ravnopravno uključivanje pacijentica u sve procese koje se tiču njihova zdravlja”, stoji u zahtjevima organizacija.

Akcija “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama” provodi se u više od 200 zemalja u svijetu, a priključili su joj se i brojni hrvatski gradovi, među ostalima Križevci, Ogulin, Čakovec, Lošinj, Rijeka, Pula i Split.

Izvršna direktorica Centra za ženske studije i gradska zastupnica Rada Borić podsjetila je da su prošle godine zagovarale ratifikaciju Istanbulske konvencije, a ove su godine odlučili podržati Rodinu akciju #PrekinimoŠutnju u sklopu koje su žene iznijele svoja svjedočanstva u tijekom ginekoloških zahvata.

Neka od svjedočanstva aktivistkinje su danas pročitale pred Vladom, a istovremeno su se iskustva čitala i na tržnici na Trešnjevci, Kvaternikovom trgu, Glavnom kolodvoru, a popodne će biti pročitana u tramvajima.

Borić je ocijenila da se od ratifikacije Istanbulske konvencije nije mnogo toga dogodilo i da se ne provodi.

Borić: Živimo u kulturi u kojoj se čini da žene moraju trpjeti nasilje

“Svjedočimo novim ubojstvima žena, pokušajima ubojstava, premlaćivanju i neadekvatnom kažnjavanju zlostavljača, napadima na reproduktivna prava žena, kiretažama bez anestezije, trgovanju ženama, seksizmima. Svakodnevno svjedočimo institucionalnom nasilju – pravosuđe, socijalne službe, zdravstvene i obrazovne ustanove ne djeluju u cilju sprječavanja nasilja. Živimo u kulturi u kojoj se čini da žene moraju trpjeti nasilje”, kazala je Borić.

“Odlučili smo da kampanje više nisu kampanje, borba za prava je naša svakodnevica i bit ćemo jednako uporne dok Vlada i naše pravosuđe ne prestane zlostavljati žene”, poručila je.

Milijarda ustaje: #PrekinimoŠutnju u Zagrebu organiziraju Roditelji u akciji – Roda, Centar za ženske studije, SOIH – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost, CESI – centar za edukaciju i savjetovanje, Ženska soba, Status M, Bolja budućnost – udruga žena Romkinja Hrvatske, U dobroj vjeri, Forum žena Zagreb.