Aktualno, Nekategorizirano

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama 2017.

milijarda-ustaje-protiv-nasilja-nad-zenama-i-djevojcicama-2017.5074-6062Petu godinu zaredom brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva organiziraju kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution u kojoj sudjeluju žene i muškarci u preko 200 zemalja.

Kampanja Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama podsjeća na svakodnevno nasilje s kojim su suočene brojne žene i djevojčice u svijetu. 1 od 3 žene biti pretučena ili silovana tijekom svoga života. To je MILIJARDA žena i djevojčica!

Hrvatska nije iznimka!
Prošle je godine desetak žena izgubilo život od nasilnih muževa i partnera. Stotine tisuća žena ostalo je bez posla ili ekonomskih sredstava ili žive kao prekarne radnice. Mlade žene napuštaju Hrvatsku. Ženama se dokidaju reproduktivna i seksualna prava. Žrtve seksualnog nasilja u ratu, žene izbjeglice i migrantkinje dodatno su stigmatizirane. Manjinske žene, žene s invaliditetom, pripadnice LGBT zajednice višestruko su marginalizirane.

Hrvatska još uvijek nije ratificirala Istanbulsku konvenciju – Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Milijarda ustaje 2017. ima za središnju temu ekspoloataciju žena i izgradnju globalne solidarnosti – dok nasilje ne prestane!

U Zagrebu ćemo se okupiti na Trgu Europe kako bismo, posebice, progovorile o višestrukom nasilju nad ženama s invaliditetom i pokazale solidarnost u borbi da se položaj žena s invaliditetom promijeni.

Pozivamo vas da nam se pridruže u kampanji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i popratite događaj.

Inicijatorica kampanje One Billion Rising Eve Ensler povodom ističe da

“Nema revolucije bez solidarnosti. Ne možemo postići promjenu sustava – promjenu načina mišljenja i struktura koje podržavaju nasilje, promjenu svijesti oko razumijevanja nasilja, odbacivanje patrijarhalnih vrijednosti i kulture, promjena u politici koje na žene utječu ekonomski, socijalno, seksualno, fizički, emocionalno… Ne možemo zaustaviti ponavljajuće obrasce kontrole, opresije i eksploatacije – SAME/I. Solidarnost je ključna za povezanost”

Kampanju organiziraju: Centar za ženske studije, SOIH – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba – centar za seksualna prava , Organizacija mladih Status M, Are you Syrious?, Bolja budućnost – Udruga žena Romkinja Hrvatske, Roditelji u akciji – RODA, Solidarna – Zaklada za ljudska prava i solidarnost, Udruga za samozastupanje, uz plesnu podršku Glas Hrvatske web.
Više o Milijarda ustaje na www.onebillionrising.org