Aktualno, Nekategorizirano

Kreće globalna kampanja “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama”: Nasilje uništava žene i Zemlju

Aktivistice za ženska prava od subote najavljuju globalnu kampanju “One Billion Rising/Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama”, usmjerenu na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama te njegovom sprječavanju.

Priopćenjem su u petak napomenule da se Zagreb i Hrvatska po deseti put uključuju u ovu svjetsku kampanju.

Pritom su upozorile kako – dok svakodnevno živimo posljedice djelovanja patrijarhata, kapitalizma i nacionalizma/rasizma, prijetnji ratovima, eksploataciji prirodnih resursa – svjedočimo porastu nasilja i borbi za moć koja se vodi nad ženskim tijelima i tijelom Zemlje.

“Hrvatska nije iznimka. Još je jedno ubojstvo žene na trenutak uznemirilo javnost, ali se ono neće imenovati genocidom. A u trenutku dok čitate ovaj tekst, još će jedna žena pretrpjeti nasilje”, upozoravaju organizatorice ove kampanje.

Stoga je ovogodišnji “One Billion Rising Bodies/Milijarda ustaje” posvećen borbi protiv nasilja koje uništava žene i naš planet, u sklopu kojega će žene iz svih dijelova svijeta, kao i muškarci koji su s njima u zajedničkoj borbi protiv nasilja, još jednom upozoriti zašto nasilje mora prestati.

U razdoblju od 14. veljače do 8. ožujka i Dana žena, pa do 22. travnja i Dana planeta Zemlje pokazat će, navode, otpor, solidarnost, povezanost s prirodom, “naša tijela u protestu, bijesu, ali i plesu i drugarstvu i ljubavi”.

Akcijama u sklopu kampanje počinju u subotu u Zagrebu te brojnim hrvatskim gradovima (Križevci, Varaždin, Rijeka, Poreč, Osijek, Bjelovar i drugima), a kao glavnu najavljuju za nedjelju oko podneva na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

“Jer sve što želimo za Valentinovo je da nasilje prestane!”, zaključuju u priopćenju. (Hina)