Aktualno, Nekategorizirano

Prosvjedi podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi održat će se u 7 hrvatskih gradova, 1. lipnja

Zagreb, Osijek, Split, Rijeka, Pula, Dubrovnik i Korčula gradovi su u kojima će se održati prosvjed
Zagreb, Osijek, Split, Rijeka, Pula, Dubrovnik i Korčula gradovi su u kojima će se održati prosvjed

Inicijativa o prosvjedu podrške Cjelovitoj kurikuralnoj reformi krenula je valjda onaj trenutak kada je postalo izvjesno da do reforme obrazovanja neće doći, zbog čega je Boris Jokić zajedno s sa svojim timom tražio razrješenje ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Predraga Šustara.

U roku kraćem od 24 sata, Inicijativa Hrvatska može bolje – Podrška kurikularnoj reformi, organizirala je prosvjed 1. lipnja u 18 sati na Jelačićevu trgu u Zagrebu. No, odmah su im se pridružili i drugi gradovi – Osijek, Split, Rijeka, Pula, Dubrovnik i Korčula, uz podršku mnogobrojnih organizacija civilnog društva koje su se o tome javno izjasnile.

– Budući da je iz razvoja događaja, nakon kojih je stručni tim za Cjelovitu kurikularnu reformu predvođen Borisom Jokićem zatražio razrješenje zbog pokušaja političkog preuzimanja stručnog procesa kurikularne reforme, razvidno da Vlada nije sposobna provoditi reforme, a da vladajuća saborska većina političkim pritiscima dodatno opstruira i ono što entuzijastični stručnjaci pokušavaju napraviti, vrijeme je da im pošaljemo poruku da su dobro obrazovanje, stručnost i ljudski resursi važni za budućnost Hrvatske! – pišu na Facebook eventu na kojem pozivaju građane na prosvjed s pojašnjenjem:

– Osigurajmo djeci odrastanje u modernom, kvalitetno osmišljenom obrazovnom sustavu koji će im dati konkurentna znanja i vještine za život u 21. stoljeću. Podržimo cjelovitu kurikularnu reformu koju vodi dr. sc. Boris Jokić i tim stručnjakinja i stručnjaka, temeljenu na znanstvenim činjenicama. U zemlji u kojoj se ni oko čega ne možemo dogovoriti, neka obrazovanje bude mjesto gdje će Hrvatska pokazati jedinstvo – razlog je kojega navode inicijatori, a zbog kojega bi građani, svih dobnih skupina trebale u svom (najbližem) gradu izaći na prosvjed.

Također, peticiju podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi potpisalo je više od 25.600 osoba.

Osim toga, ovoj se inicijativi kao organizacija civilnog društva, sindikat i sl. možete pridružiti kao suorganizatori te se javiti s pismom podrške na roda@roda.hr.

Popis organizacija i inicijativa koje podržavaju ovaj prosvjed, možete potražiti na FB eventu.