Nekategorizirano

Inicijativa GOOD traži od Šustara da se odupre političkim pritiscima

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Inicijativa za građanski odgoj i obrazovanje (GOOD) protivi se zaključcima saborskog Odbora za znanost, obrazovanje i sport koji želi proširiti sastav ekspertne skupine za izradu cjelovite kurikularne reforme, te je od ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara zatražila da se odupre političkim pritiscima i podrži dosadašnji rad na izradi reforme kroz uspostavu kvalitetne operativne podrške.

Uz poruku kako je sada posljednja prilika za spas kurikularne reforme, GOOD je u utorak pozvao ministra Šustara da spriječi “neprijateljsko preuzimanje” ekspertne skupine ili dade ostavku, a od saborskog Odbora očekuje da povuče svoj zaključak te ne opstruira reformu “koja je oblikovana kao otvoren i transparentan proces”.

“Nasuprot političkom preuzimanju stručnog tijela zaduženog za cjelovitu kurikularnu reformu, jedina nada za njen spas svodi se na prethodna obećanja ministra Šustara, kao i premijera Oreškovića koji je još u travnju tvrdio da ‘bez nove kurikularne reforme nema budućnosti’“, poručuje GOOD.

Ako oni ne spriječe pokušaj neprijateljskog preuzimanja ekspertne radne skupine, na čijih sedam članova bi saborski Odbor za znanost, obrazovanje i sport želio dodati svojih netransparentno izabranih deset izaslanika, bit će to posljedica Vladinog vrhunskog nemara prema djeci i nebrige prema budućnosti Hrvatske, smatra udruga koja okuplja organizacije civilnoga društva.

GOOD smatra apsurdnim da se “pod krinkom navodnog povećanja kvalitete i dijaloga u provedbu reforme najznačajnijeg sektora uključuju ljudi prema političkoj liniji i političkim direktivama”, nasuprot učiteljima i stručnjacima izabranima na temelju javnoga poziva.

“I stručna rasprava je također pokazala da su se neki stručnjaci stavili u funkciju politike kroz sustavno i neargumentirano napadanje, brojanje krvnih zrnaca članica i članova radnih skupina te političko miješanje, što je još jedan dokaz kronične antiintelektualne i antistručne klime u društvu”, navodi se u priopćenju.

GOOD stoga od Šustara traži da se “odupre političkim pritiscima i donese povijesnu odluku, te podrži rad 340 učiteljica i učitelja kroz konkretne mjere za sustavnu provedbu cjelovite kurikularne reforme”.

Konkretno očekuju da se uspostavi kvalitetna operativna podrška daljnjem procesu, da se ispune zahtjevi i obaveze prema svima onima koji su radili na dokumentima te da se napokon, u skladu s Nacionalnim planom reformi za 2016. godinu, osmisli proces i objavi poziv za izbor škola koje će u školskoj godini 2016./2017. ući u eksperimentalnu provedbu novih kurikuluma.

Priopćenje GOOD-a uslijedilo je nakon što je voditelj ekspertne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić u ponedjeljak najavio da su članovi skupine spremni odstupiti ako Šustar do srijede, 25. svibnja, u 10 sati ne odbaci zaključke saborskog Odbora za znanost, među kojima i da skupinu treba proširiti s desetoro novih članova s različitih područja.