Aktualno, Nekategorizirano

Gdje su bitange i što rade princeze?

Saša Rakezić, poznatiji kao Aleksandar Zograf, za Zidne Novine pripremio je seriju stripova koja opisuje život likova poznate serije.
Saša Rakezić, poznatiji kao Aleksandar Zograf, za Zidne Novine pripremio je seriju stripova koja opisuje život likova poznate serije.

Robi, Irena, Kazimir, Teo, Lucija, Gazda i Saša glavni su protagonisti serije “Bitange i princeze”, zagrebačke verzije poznatih “Prijatelja”, redatelja Gorana Kulenovića koja se emitirala na hrvatskoj televiziji od 2005. do 2010. godine. Nakon 2010. više ništa novoga nismo čuli o ovim likovima, ali zato njihova priča nastavlja s novom edicijom Zidnih novina koju će Aleksandar Zograf predstaviti javnosti 16. travnja u Galeriji Greta u 12:00h.

Ovih sedam likova i njihove nedaće pratilo je brojno gledateljstvo, a za mnoge se može reći da su uz ovu seriju odrasli. Već je prošlo šest godina od emitiranja posljednje sezone Bitanga i princezi, no ima još onih koji se rado prisjećaju njihovih anegdota. Među njima je i Saša Rakezić, poznatiji kao Aleksandar Zograf, slavan regionalni crtač stripova. Zograf je za ovogodišnju ediciju Zidnih Novina pripremio posebnu seriju stripova koja opisuje život navedenih likova, nakon serije.

“Pre neku godinu mi je pažnju privukla serija Bitange i princeze, emitovana između 2005. i 2010. godine na HRT-u. Serija je delovala ubedljivo zato što je bila oslobođena pretencioznioznosti, dok je humor je bio pun popkulturnih referenci, univerzalan uprkos što je nepogrešivo lociran u realitet hrvatskog društva tog vremena. U poređenju sa serijom Bitange i princeze, skoro svi ostali televizijski proizvodi nastali u postjugoslovenskim prostorima delovali su nekako kruto, provincijalno, i bez trunčice smisla za ironiju, kamoli autoironiju. Zato sam tokom boravka u Zagrebu krajem 2015. godine sreo autora serije Gorana Kulenovića, nejasno zamišljajući da na osnovu njegovog dela kreiram svoj prilog za Zidne novine, kao deo projekta Bacača sjenki.” – Aleksandar Zograf o ovogodišnjoj ediciji Zidnih novina.

Odgovore na pitanja: Što Lucija radi u Južnoj Americi?, Je li se Irena proslavila?, Kako je Kazo iskoristio svoje talente?, te brojna druga možete potražiti u subotu, 16. travnja u 12:00h u Galeriji Greta, Ilica 92.

Zidne Novine vidljivi su dio kontinuiranog istraživanja Bacača Sjenki o promišljanju grada, javnom i privatnom prostoru, urbanitetu, suživotu i identitetu. Zidne novine istraživačkim pristupom služe kao medij kojim grad komunicira sa svojim stanovnicima; putem kratkih priča one povezuju mjesta, ljude i događaje sa slučajnim i namjernim prolaznicima.