Aktualno, Nekategorizirano

Drugačija lektira: Novela od Stanca u stripu

novela_slika_01Na predstavljanju “Novele od Stanca” u stripu u Klubu Zona (Šperun, Jerina 1) u subotu, 24. veljače, u 18 sati gostovat će ilustrator Dubravko Kastrapeli te Nikša Matić, ravnatelj Doma Marina Držića.

– Splitska promocija prvog cjelovitog strip izdanja “Novele od Stanca” održat će se na Stripaškom kružoku. Kastrapeli je djelo Marina Držića, inače srednjoškolski lektirni naslov, približio ljubiteljima stripa, ali i svima onima koji su skloni nešto drugačijim oblicima upijanja klasika.

Zanimljivo je da nije mijenjao ni kratio originalne stihove te ja likovno izrazio baš svaku situaciju koju je Držić stavio u stih, a na kraju stripa dodao je i rječnik manje poznatih arhaičnih riječi dubrovačke renesanse.

Strip je objavljen u izdavačkoj djelatnosti Doma Marina Držića, povodom 450. obljetnice smrti Marina Držića, a atraktivnosti izdanja dovoljno govori informacija da je nakon prvih 500 primjeraka, tiskano još 2000 primjeraka – objašnjava Danica Kliškić, voditeljica Stripaških kružoka, tradicionalnih druženja ljubitelja stripa koje se održavaju u programu Kluba Zona.

novela_slika_02

Osim primjerka stripa “Novela od Stanca”, sudionici predstavljanja dobit će i primjerak priručnika za osobe koje rade s mladima i žele koristiti medij stripa u povećanju interesa mladih za teme iz područja suzbijanja govora mržnje, razvoja tolerancije i multikulturalnosti te borbe protiv nasilja nad ženama. (Izvor: Klub Zona)