Hrvatska, Nekategorizirano

Ekspoloatacija žena i globalna solidarnost – središnja tema One Billion rising 2017.

U Centru za ženske studije se intenzivno pripremaju
U Centru za ženske studije se intenzivno pripremaju

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 22.rujna 2016. Centar za ženske studije najavljuje kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama 2017.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama podsjetnik je na svakodnevno nasilje s kojim su suočene brojne žene i djevojčice u Hrvatskoj.

Ove je godine desetak žena izgubilo život od nasilnih muževa i partnera, stotine tisuća žena ostalo je bez posla ili ekonomskih sredstava, ili su doživjele neki oblik institucionalnog nasilja.
Hrvatska još uvijek nije ratificirala Istanbulsku konvenciju – Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji!

Ženama se dokidaju reproduktivna i seksualna prava, žrtve seksualnog nasilja u ratu dodatno su stigmatizirane, manjinske žene, žene s invaliditetom, pripadnice LGBT zajednice višestruko su marginalizirane…

1 od 3 žene na svijetu bit će pretučena ili silovana tijekom svoga života. To je MILIJARDA žena i djevojčica!

Petu godinu za redom brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva provest će svjetsku kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution u kojoj sudjeluje preko 200 zemalja.

Posebno zahvaljujemo osobama iz javnog i kulturnog života koje su do sada angažirale u Kampanji, te pozivamo sve građane i građanke da u svojoj sredini svakodnevno aktivno sudjeluju u borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Milijarda ustaje 2017. imat će za središnju temu ekspoloataciju žena i izgradnju globalne solidarnosti – dok nasilje ne prestane!

Kampanjom želimo upozoriti na kontinuirano nasilje nad ženama i djevojčicama kao i povezati ženske udruge, ženske sekcije sindikata, udruge mladih muškaraca i sportaša, učenike i učenice, osobe iz kulturne i političke javnosti, te medije u zajedničkim aktivnostima koje će završiti događanjem 14. veljače 2017.

Inicijatorica kampanje One Billion Rising Eve Ensler povodom predstojeće OBR kampanje ističe:

“Nema revolucije bez solidarnosti. Ne možemo postići promjenu sustava – promjenu načina mišljenja i struktura koje podržavaju nasilje, promjenu svijesti oko razumijevanja nasilja, odbacivanje patrijarhalnih vrijednosti i kulture, promjena u politici koje na žene utječu ekonomski, socijalno, seksualno, fizički, emocionalno… Ne možemo zaustaviti ponavljajuće obrasce kontrole, opresije i eksploatacije – SAME/I. Solidarnost je ključna za povezanost.”

Pozivamo žene i muškarce, aktivistice i aktiviste, sindikalistice i sindikaliste, učenike i učenice, umjetnike i sportaše/ice, novinarke i novinarke, poslodavce i institucije, da nam se pridruže u kampanji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Više o Milijarda ustaje na www.onebillionrising.org;
Kampanju u Hrvatskoj koordinira Centar za ženske studije Zagreb.
www.zenstud.hr; zenstud@zenstud.hr