Aktivizam, Nekategorizirano

U subotu na Cvjetnom trgu akcija ‘Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama’

U Zagrebu će ove godine, pod sloganima “I jedanput je nasilje” i “Pravosuđe ne štiti žene”, žene progovoriti o slučajevima nasilja i institucijama koje ne štite žene. Akcija će se održati u subotu 15. veljače – Cvjetni trg u 12.00 sati (završetak u 13.30 sati).

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama (engl. „One Billion Rising“) u svijetu se, pa tako i u Republici Hrvatskoj, održava osmu godinu zaredom kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama i njegovom sprječavanju.

Prema službenim statistikama Ujedinjenih naroda svaka treća žena u svijetu tijekom svoga života je doživjela neki oblik nasilja: nasilja u obitelji, uznemiravanja na radnom mjestu, seksualnog nasilja, ekonomskog nasilja i institucionalnog nasilja, čime se dolazi do brojke od milijardu žena i djevojčica u svijetu.

U Hrvatskoj brojne feminističke udruge i inicijative 14. veljače obilježavaju kao anti-Valentinovo, podsjećajući da ženama i djevojkama nisu potrebna čokoladna srca i ruže ukoliko ih se ne cijeni i poštuje.

U programu će sudjelovati i osobe iz javnog života: Jelena Veljača, producentica; Željka Veverec, frontwoman Mangroove; Judita Franković Brdar, glumica; Sanja Bilas, aktivistkinja za ženska ljudska prava i Rada Borić, koordinatorica kampanje Milijarda ustaje.

Podršku akciji daju i glazbeni sastavi: U pol’ 9 kod Sabe, OSDS, te izvođačice Nera Mamić i Mirna Škrgatić.

Drum’n’ bijes i Zli bubnjari će davati ritam atmosferi borbenosti!

Akciju su organizirale: Ženska soba – Centar za seksualna prava, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za ženske studije, Platforma za reproduktivnu pravdu, Udruga u dobroj vjeri, Zaklada Solidarna, RODA – Roditelji u akciji, Bolja budućnost – Udruga žena Romkinja Hrvatske i SOIH – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Program “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“ vodit će Maja Sever.

Podršku organizaciji akcije je pružilo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.