Aktivizam, Nekategorizirano

U svibnju Marš protiv Monsanta

Monsanto je simbol korporativnog gledanja na svijet - proučuju organizatori
Monsanto je simbol korporativnog gledanja na svijet – proučuju organizatori

Međunarodni marš protiv Monsanta tradicionalni je godišnji prosvjed protiv načina poslovanja i proizvoda te američke tvrtke, ali i sve većeg utjecaja korporacija na demokratske društvene procese – poručuju u organizaciji Slobodna Hrvatska. 

Ta je organizacija ovogodišnji službeni organizator marša protiv Monsanta, a koji će se održati 21. svibnja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, s početkom u 12 sati.

– Monsanto je multinacionalna korporacija koja u sebi utjelovljuje najgore elemente globalne ekonomije-predatorsko uništavanje konkurencije, patentiranje prava na sjeme, proizvodnja i distribucija GMO sjemena koje dugoročno nanosi nepopravljivu štetu tlu i poljoprivredi, lobiranje i potkupljivanje Vlada i agresivno promicanje vlastite agende – pojašnjavaju u ovoj organizaciji.

Iako tvrtka Monsanto u Hrvatskoj ne prodaje GMO sjeme jer je ono zakonom zabranjeno, na europskom i svjetskom planu lobira za usvajanje TTIP sporazuma koji bi joj širom otvorio vrata europskog tržišta, a Hrvatska u tom slučaju sama po sebi ne bi mogla ništa učiniti da se zaštiti – ističu organizatori.

– Zato je Monsanto simbol korporativnog gledanja na svijet koji Europi i Hrvatskoj može donijeti isključivo štetu pa svaki javni prosvjed protiv njega predstavlja korak u dobrom smjeru – zaključuju u Slobodnoj Hrvatskoj uz poziv na Marš protiv Monsanta.

Više informacija potražite na FB eventu.