Aktualno, Nekategorizirano

Slobodna Hrvatska najavljuje “Međunarodni marš protiv Monsanta”

Međunarodni marš protiv Monsanta održat će se u tristotinjak gradova u 41 državi na šest kontinenata.
Međunarodni marš protiv Monsanta održat će se u tristotinjak gradova u 41 državi na šest kontinenata.

Prosvjed “Međunarodni marš protiv Monsanta” održat će se 21. svibnja u podne u Zagrebu i Osijeku protiv načina poslovanja i sve većeg utjecaja korporacija na demokratske društvene procese, najavila je u ponedjeljak novoosnovana politička stranka Slobodna Hrvatska.

Organizator prosvjeda Damir Kristijan Rogina ustvrdio je na konferenciji za novinare da se potpisivanjem ugovora između EU-a i SAD-a Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) širom otvaraju vrata ulasku GMO-a u zemlje EU-a.

Poljoprivrednici gube zbog širenja GMO-a

“Hrvatski bi poljoprivrednici izgubili samostalnost zbog agresivnog širenja GMO-a i patentiranja prava na sjeme, a već i sada, jer ih država ne štiti, prodaju svoja imanja u bescjenje”, rekao je Rogina.

Na prosvjedu očekuje veliki broj ljudi, u Zagrebu ih je najavljeno 3000, ali moglo bi ih doći oko 10.000, a u Osijeku je najavljeno 1000 prosvjednika.

Supredsjednik stranke Slobodna Hrvatska Antonio Dražović ističe da GMO ne ugrožava samo sadašnjost i zdravlje ljudi, nego i buduće generacije, jer uništava tlo i prirodnu raznolikost. Za Monsanta se vežu razni nerazriješeni sudski sporovi iz mnogobrojnih zemalja, između ostalog i o kancerogenim supstancama u proizvodima.

Dražović ističe da korporacije ne mogu ući u Hrvatsku bez odobrenja vladajućih, pa ih je pozvao da to ne dozvole, ugledajući se na zemlje koje su zabranile GMO.

GMO je u zemljama EU-a prisutan od 2001. godine, a lani je dopušteno korištenje 58 proizvoda za stočnu hranu. Slobodna Hrvatska traži od nadležnih državnih tijela objašnjenje kakvo je Monsanto sjeme darovao Hrvatskoj, “iskoristivši katastrofalne poplave da bi proizvode unio bez provjere kakvoće”.

Ne žele modifikacije zdrave hrane

“Priroda nam je dala zdravu i kvalitetnu hranu, ne želimo je mijenjati apsurdnim modifikacijama”, rekli su predstavnici stranke poručujući kako ne žele amerikanizaciju hrane, ni američki način života. Pozvali su građane, a posebno studente, da zaborave na sve nametnute podjele i ujedine se protiv GMO-a.

Međunarodni marš protiv Monsanta održat će se u tristotinjak gradova u 41 državi na šest kontinenata. Lani je u Berlinu 350.000 prosvjednika izašlo na ulice protiv TTIP ugovora i tako ga obustavilo, a od prvih prosvjeda sve se više ljudi pridružuje borbi protiv GMO-a, navela je Slobodna Hrvatska u svom pozivu na prosvjed.

Monsanto je multinacionalna korporacija koja utjelovljuje najgore elemente globalne ekonomije – predatorsko uništavanje konkurencije, patentiranje prava na sjeme, proizvodnju i distribuciju GMO sjemena koje dugoročno nanosi nepopravljivu štetu tlu i poljoprivredi, lobiranje i potkupljivanje vlada i agresivno promicanje vlastite agende, tvrdi Slobodna Hrvatska.

Iako Monsanto u Hrvatskoj ne prodaje GMO sjeme, jer je ono zakonom zabranjeno, na europskom i svjetskom planu lobira za usvajanje TTIP sporazuma koji bi joj otvorio vrata europskog tržišta. Hrvatska u tom slučaju sama ne bi mogla ništa učiniti da se zaštiti, kaže se u pozivu.