Aktualno, Nekategorizirano

Za globalni mir, za klimatsku pravdu, za društvenu pravdu: uskoro drugi Klimatski marš

Extinction Rebellion Zagreb u subotu, 23. travnja, organizira drugi Klimatski marš s početkom u 15 sati. Okupljanje počinje u 14:30 kod HNK.
– Budući da je 22.4. Dan planeta Zemlje, našim Maršem želimo istaknuti da taj dan moramo obilježavati svaki dan, a ne samo jednom godišnje. – ističu organizatori.

Marš, ističu, organiziraju kao reakciju na goruće pitanje klimatske krize.

– Želimo ukazati na važnost okolišne borbe i pozvati na poduzimanje hitnih koraka prema osiguravanju klimatske i društvene pravde na lokalnoj i globalnoj razini. Svojim akcijama, performansima te ovim maršem zalažemo se za solidarno, mirno, permakulturalno, energetski nerasipno i pravedno demokratsko društvo, kao i za klimatski stabilnu budućnost za sva bića. – poručuju.

U vidu nedavnih zbivanja u Ukrajini i Afganistanu naglasak ovog marša bit će na antiratnoj retorici, povezanosti klimatskih i ratnih pitanja kroz korištenje naoružanja koje dovodi do spaljivanja postrojenja s fosilnim gorivima te uništavanja prirodnih staništa i okoliša, kao i povezanost ratova sa sukobima oko resursa i posljedičnim klimatskim izbjeglištvom.

– Nužne su promišljene, hitne, regenerativne, dugoročne i održive promjene koje neće biti nauštrb najranjivijih u društvu, marginaliziranih zajednica i regija, a pogotovo Globalnog Juga, teško pogođenih ratovima za resurse i klimatskom krizom. Nužna je planetarna tranzicija na obnovljive izvore energije uz smanjenje energetskih potreba, društvena i ekonomska pravda te ravnomjerno raspoređena dobrobit svih stanovnika naše planete. – poručuju iz Extinction Rebelliona Zagreb.

Facebook najava događaja