Aktualno, Nekategorizirano

Marš za znanost: Globalno okupljanje u 40 zemalja u obranu znanosti

Foto: EPA/JIM LO SCALZO
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja u petstotinjak gradova u više od 40 zemalja svijeta okupit će se stotine tisuća znanstvenika i građana koji će sudjelovati u Maršu za znanost, nastojeći na taj način ukazati na značaj obrazovanja i znanosti u suvremenom svijetu.

Zamisao o organizaciji sutrašnjeg marša rodila se dan nakon Trumpove inauguracije, 21. siječnja, kada je održan Marš žena čiji su se sudionici zalagali za građanska prava. U prosvjedu je diljem svijeta sudjelovalo više od dva milijuna ljudi, a u Washingonu 500.000.

Organizatori inicijative koja nema ideološki ni politički predznak objasnili su da ona nije usmjerena izravno protiv Trumpa i republikanaca. Pokrenuta je zato što Trumpova administracija predstavlja ozbiljnu prijetnju budućnosti svijeta uslijed antiznanstvenih ideja koje bi globalno mogle imati katastrofalne posljedice.

Među njima su negiranje klimatskih promjena i rezanje ulaganja u istraživanja.

Akciji su potporu dali brojni istaknuti znanstvenici iz cijelog svijeta, među kojima i najvažnija američka znanstvena udruga – American Association for the Advancement of Science (AAAS), koja broji 120.000 članova i, među brojnim stručnim časopisima objavljuje i prestižni Science.

“Organizatori marša u Washingtonu ističu da nije riječ o političkim motivima i da on nije usmjeren protiv vladinih dužnosnika”, rekao je predsjednik AAAS-a Rush Holt.

“Znanstvenici su zamijetili da se znanstvene činjenice već godinama prečesto ignoriraju u javnim raspravama te se zamjenjuju ideoloških vjerovanjima i ocjenama”, rekao je za AFP Holt, nuklearni fizičar i bivši demokratski zastupnik u Predstavničkom domu.

“Konačno su shvatili da će, ukoliko ne djeluju javno, znanost ubuduće sve češće biti u drugom planu, pogrešno prezentirana i interpretirana te da će zbog toga trpjeti mali ljudi”, smatra Holt, podsjećajući na negativan utjecaj Trumpa i njegove administracije koji zastupaju relativizaciju istine i antiznanstvene teze, posebno ističući negiranje klimatskih promjena i rezanje ulaganja u istraživanja.

“Znanstvenici koji su sudjelovali u Maršu žena počeli su se spontano okupljati te se postupno organizirati na društvenim mrežama. Dogovorili su održavanje manifestacije čiji će cilj biti obrana znanosti”, objasnio je Holt.

Okupljanje u Washingtonu počinje u 8.00 sati po mjesnom vremenu u gradskom parku i šetalištu National Mallu blizu Bijele kuće, gdje će se prosvjednicima obratiti brojni govornici.

Povorka će tijekom poslijepodneva krenuti prema sjedištu Kongresa.

Direktor odjela za razvoj i istraživanje francuske farmaceutske tvrtke Sanofi, Elias Zerhouni u srijedu je na konferenciji za novinare istaknuo da je znanost “univerzalni jezik koji pokreću činjenice i zdrav razum. Nije to samo američko pitanje, već i globalno, jer svi živimo na istom planetu”.

Tjedan dana nakon Marša za znanost, 29. travnja će se organizirati Marš za klimu.

Organizatori američkog marša podsjetili su da su u siječnju 2017. kazaljke Sata Sudnjeg dana pomaknute na 2,5 minute do 12, najbliže otkad postoji.