EHO, Nekategorizirano

U Zagrebu održan 3. Klimatski marš, mladi upozorili na alarmantne prognoze zadnjeg izvještaja UN-a

Foto: Zelena akcija / FB

U utorak, 8. studenog Inicijativa Extinction Rebellion Zagreb po treći je put organizirala Klimatski marš, ovaj put povodom 27. konferencije UN-a o klimatskim promjenama. Na maršu se okupilo oko 300 građana. Nakon uvodnog govora održanog ispred Hrvatskog narodnog kazališta, povorka se uputila Frankopanskom i Ilicom prema Trgu bana Josipa Jelačića. Kad se povorka okupila na Trgu, oglasio se zvuk sirena, na što su okupljeni izveli performans die in, odnosno legli su na tlo oponašajući masovno izumiranje. Istovremeno je ispred kipa bana Josipa Jelačića podignut transparent s ilustracijom kostura konja i natpisom “6. masovno izumiranje”, a aktivisti su i zapalili baklje. Nakon završetka performansa, povorka se nastavila Praškom do Zrinjevca, gdje su održani govori, navodi se u priopćenju Extinction Rebellion Zagreb.

Prvi govor je održala aktivistkinja Extinction Rebelliona Zagreb Lora Rajić te je upozorila da rješenja za klimatsku krizu koja nastavljaju imperativ gospodarskog rasta, potrošnje i proizvodnje nisu rješenja za klimatsku krizu te da je jedino moguće rješenje za spas čovječanstva tzv. odrast ili na engleskom degrowth – politički, društveni i ekonomski okvir za izgradnju pravednog i ekološki održivog društva. Sljedeći je govor održao Zoran Skala iz tranzicijske inicijative TIKO otok Krk. On je uputio svoj govor “ozbiljno odraslim sugrađanima”, mama i tatama, bakama i djedovima. Poručio im je da podrže mlade i prihvate da će za spas budućnost mladih morati promijeniti sadašnji način života, odbaciti dogmu beskonačnog rasta te izgraditi lokalnu samodostatnost u osnovnim potrebama.

Sljedeći je govor održala Marija Maruška Mileta, potpredsjednica Zelene akcije, naglašavajući važnost pravedne prilagodbe na klimatske promjene, pogotovo u kontekstu migracija stanovništva. Izjavila je, “Naša borba ne smije imati fokus samo na zamjenu tehnologije – fosilna goriva u obnovljive izvore – već i na ublažavanje ljudskih patnji uzrokovanih klimatskom krizom koja je već tu. Borimo se za nastanjiv svijet, pravdu i siguran život za sve ljude.” Zadnji govor održala je Sanja Rotter, članica Mreže antifašistkinja Zagreba. U govoru je istaknula nesrazmjer između onih koji najviše pate od posljedica klimatske katastrofe te onih najbogatijih i najmoćnijih koji im najviše doprinose ogromnom i neracionalnom potrošnjom resursa. Također je poručila da je borba za ekosustave i opstanak života na Zemlji ujedno i borba protiv nasilja, opresije i nepravde, za pravednije društvo i život te da smo u tome svi zajedno.

Nakon govora uslijedio je glazbeni nastup Martina Ladike, mladog kantautora čija glazba tematizira ljepotu prirode, ali i nemar čovjeka prema njoj te poziva na osvještavanje.

Cilj 3. Klimatskog marša bio je okupiti srodne pokrete i građane koji su zabrinuti zbog klimatske krize te upozoriti javnost na alarmantne prognoze zadnjeg izvještaja UN-a o stanju s emisijama koji govori da će do kraja stoljeća globalna temperatura porasti na 2,6 do 2,8 stupnjeva celzijevih, prema konzervativnim procjenama, ne transformiramo li fundamentalno svoja gospodarstva i društva. Istovremeno je bio cilj razotkriti laži i besmislenost konferencije COP27 koja će tek privremeno podići temu klimatske krize na dnevni red, ne bi li se nakon konferencije nastavilo po starom, uzrokujući kontinuirani porast emisija, uništenje ekosustava i probijanje planetarnih granica nakon kojih nema povratka.

Extinction Rebellion Zagreb završio je marš zahvalama za sudjelovanje, pozvao je zainteresirane okupljene na Maršu da se pridruže pokretu i poručio da se bunt za opstanak nastavlja.

Extinction Rebellion globalni je i decentralizirani pokret koji nenasilnim direktnim akcijama i građanskim neposluhom potiče javnost na hitno djelovanje za sprječavanje klimatske krize.