Nekategorizirano, Svijet

U Londonu prosvjedi zbog “ekološkog izvanrednog stanja”

Epa
Epa

Više tisuća prosvjednika ometalo je u ponedjeljak promet u Londonu na poziv pokreta Extinction Rebellion zahtijevajući proglašenje “izvanrednog ekološkog stanja”, prvog dana akcije koja bi trebala trajati cijeli tjedan i odvijati se u 80 gradova i u 33 zemlje, prenosi Hina.

Aktivisti su se okupili na šest mjesta u Londonu, na prometnicama poput mosta Waterloo ili Oxford Street, ili pak blizu simbola političke ili gospodarske vlasti, poput Parliament Squarea, nekoliko desetaka metara od parlemanta ili sjedišta vlade, te kod sjedišta naftne tvrtke Shell.

“Svakog dana blokade pritisak na vladu će rasti. Ključan je broj dana prosvjeda”, rekao je jedan od glasnogovornika pokreta Larch Maxey.

On se nada da će ta akcije rezultirati susretom s vladom. “Ako oni ne odgovore na naša traženja, nastavit ćemo sa sve većim skupovima”.

Na oba kraja mosta Wateroo, više od tisuću prosvjednika blokiralo je promet sredinom dana, propuštajući samo bicikliste i skatebordere.

Extinction Rebellion, međunarodni pokret koji poziva na miran građanski neposluh protiv klimatskog nedjelovanja, drži da treba “protresti sustav koji, možda nehotice, uništava naš planet”.

“Nemamo planet B”, pisalo je na nekim transparentima među bojnim zastavama raznih boja s logom tog pokreta.

Manda Brookman (53) koja je došla na prosvjed iz Cornwalla, rekla je da je “spremna ići u zatvor za dobrobit svoje djece”. Uz nju je njezina 22-godišnja kći Ruby koja radi s izbjeglicama i tvrdi da su neki migrirali zbog klimatskih promjena i suše u istočnoj Africi ili nedavnih uragana u Zimbabveu.

U Velikoj Britaniji Extinction Rebellion ima tri zahtjeva: proglašenje klimatskog i ekološkog izvanrednog stanja, razradu plana djelovanja kako bi se do 2025. godine emisije plina s učinkom staklenika svele na nulu i osnivanje građanske skupštine za pitanja klime, čije bi odluke vlada morala poštivati.

Prosvjednici su također pred sjedištem Shella optužili tu kompaniju za “ekocid”, uništenje ekosustava, koje nalikuje zločinu protiv čovječnosti.

Aktivisti su razbili prozore na zgradi Shella i razmotali transparent na kojem je pisalo “Shell zna”. “Fosilne energije nas ubijaju”,isticali su na transparentima. Nakon te akcije je najmanje jedna osoba privedena.

Organizacija Extinction Rebellion je u sklopu “međunarodne pobune” najavila mobilizaciju u 80 gradova i u 33 zemlje do 22. travnja, Dana planeta Zemlje, kako bi se oglasila uzbuna na hitnost problema klime.

Među ostalim su za utorak i srijedu u Beču najavljene blokade cesta, također u petak u Parizu, zatim “nenasilni kamping” u Melbourneu u utorak navečer, a najavljen je i skup u nedjelju u Washingtonu.