Nekategorizirano, Svijet

Mladi predvođeni švedskom aktivisticom Gretom ponovno prosvjeduju zbog klimatskih promjena

EPA/Janerik Henriksson

Mladi predvođeni švedskom aktivisticom Gretom Thunberg prosvjeduju u petak širom svijeta, po prvi puta tijekom pandemije koronavirusa, zahtijevajući djelovanje kako bi se zaustavile klimatske promjene i ublažile njihove posljedice.

Požari na američkoj zapadnoj obali, abnormalni toplinski valovi na sibirskom Arktiku i rekordne poplave u Kini neke su od elementarnih nepogoda koje su pogodile svijet.

Organizatori navodi da prosvjedima žele podsjetiti političare širom svijeta da klimatska kriza nije nestala, dok se svijet fokusirao na covid-19.

Prosvjedi su planirani u više od 3.100 mjesta, a prvo su započeli u Australiji, Japanu i Fijiju, uz ograničenje broja okupljenih. U Stockholmu su se Greta Thunberg i nekolicina članova njenog pokreta Petak za budućnost okupili ispred parlamenta. Greta je objavila na Twitteru da će se prosvjednici za klimu “vratiti idućeg tjedna, idućeg mjeseca i iduće godine. Koliko god je potrebno”.

Mitzi Jonelle Tan, dvadesetdvogodišnja filipinska aktivistica Gretinog pokreta, kazala je da njena vlada ne uspijeva zaštititi ljude od klimatskih promjena i pandemije. “S pandemijom koronavirusa morali smo uvidjeti koliko su neproporcionalni učinci svake krize”, kazala je.

Tisuće australskih studenata sudjelovalo je u 500 manjih okupljanja te u virtualnom prosvjedu, zahtijevajući ulaganje u obnovljive izvore energije, uz protivljenje financiranja plinskih projekata.

Prosvjedi se održavaju ovaj petak, godinu dana nakon što je u dva velika globalna prosvjeda za klimu sudjelovalo više od šest milijuna ljudi.

Fokus ovotjednih prosvjeda je na solidarnosti s “najpogođenijim ljudima i pokrajinama” – zajednicama koje malo pridonose emisiji stakleničkih plinova, ali su prvi na udaru poplava, povećanih razina mora ili invazije skakavaca.