Nekategorizirano, Svijet

Trump tradicionalno pomilovao purice, PETA smatra da je pomilovanje purica bolno zastario događaj

EPA/MICHAEL REYNOLDS EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
EPA/MICHAEL REYNOLDS EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

– Američki predsjednik Donald Trump u utorak je prvi put pomilovao purice Drumstick i Wishbone, nastavivši dugogodišnju tradiciju koju Bijela kuća njeguje od 1989.

U njezin ružičnjak i ove su godine pozvani brojni novinari pred kojima je Trump predstavio i pomilovao puricu Drumstick.

“Vjerujem da će Drumstick biti vrlo zadovoljna”, kazao je Donald Trump nakon što je pomilovao puricu. U ružičnjak je stigao u pratnji supruge Melanije i njihova sina Barrona (11).

S obzirom na to da je purica tradicionalno jelo na blagdanskome stolu Amerikanaca na Dan zahvalnosti, pred predsjednika se tradicionalno izvode dvije purice. Jedna se javno pomiluje, a drugoj se aktualni predsjednik zahvali na hrabrosti što će završiti u pećnici. No na kraju pomiluje obje.

“Većini među vama je poznato da sam ove godine bio vrlo aktivan u poništavanju nekih odluka što ih je usvojio moj prethodnik. No obaviješten sam da prošlogodišnje pomilovanje purica Tater i Tot ni u kojem slučaju ne mogu poništiti. Dakle, purice, možete biti mirne”, kazao je, trudeći se da bude duhovit, Donald Trump. Pritom je ignorirao pitanja novinara o istrazi o povezanosti njegovih suradnika s Rusijom.

Iako je pomilovanje purica u Bijeloj kući dugogodišnja tradicija, mnogi su protiv nje.

Američka udruga za zaštitu životinja PETA, koja je u više navrata o tomu pisala Bijeloj kući, smatra da je pomilovanje purica bolno zastario događaj kojim se propušta ukazati na masovno klanje oko 46 milijuna inteligentnih ptica te da prikazuje američkog predsjednika u svojevrsnom poslovnom partnerstvu s industrijom ubojstava ove vrste peradi.

Istodobno udruga ističe da 10 posto purica iz uzgoja ugine i prije klanja jer su u tolikoj mjeri utovljene da ne mogu ni ustati.

A kada su posrijedi “predsjedničke” purice, većina ih najčešće završi na klanju ni godinu dana nakon “pomilovanja”.

Amerikanci u kontinuitetu obilježavaju Dan zahvalnosti od 1863. godine. u čast zajednice različitih kultura u Sjedinjenim Državama. Proslava se održava svakog četvrtog četvrtka u studenome uz bogatu trpezu s pečenom puricom i uz obilje hrane. (Hina)