Nekategorizirano, Svijet

Žene u crnom održat će mirovnu akciju u središtu Beograda: Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru!

Žene u crnom će 18. studenog 2020. godine organizirati mirovnu akciju u crnini i šutnji „Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru“, na Trgu Republike u Beogradu, od 12h. Žao nam je što zbog epidemioloških mjera ove godine nećemo prisustvovati komemoraciji u Vukovaru. I ovom prilikom izražavamo suosjećanje i solidarnost sa obiteljima žrtava, građankama i građanima Vukovara, stoji u priopćenju udruge Žene u crnom koje prenosimo u cjelosti.

Povodom 29 godina od pada Vukovara, podsjećamo da je: 25. kolovoza 1991. godine napadom JNA iz zraka, sa zemlje i Dunava, počeo „pakao Vukovara“. 19. rujna 1991. veliki broj Beograđana, bacajući cvjeće pred tenkove, ispratio je Prvu gardijsku oklopnu diviziju JNA u rušilački pohod na Vukovar. Kao jedan od najsramnijih događaja u povijesti Beograda, prekriven je zavjetom šutnje i poricanja!

Vukovar je 1991. bio punih 87 dana pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija. Tijekom opsade Vukovara počinjen je ratni zločin urbicida i kulturocida – uništeno je istorijsko jezgro grada; Vukovar je postao simbol barbarskog uništavanja gradova u ratu… Ubijeno je više od 1.000 civila, ranjeno je više od 25.000 ljudi, dok je više tisuća bolesnih i ranjenih zarobljenika i zarobljenica prošlo kroz logore u Srbiji. Za zločine urbicida, za osnivanje logora, ubijanje i mučenje hrvatskih zarobljenika/ca u Srbiji još uvijek niko nije odgovarao, što ukazuje na kontinuitet nekažnjivosti.

I ove godine obratili smo se nadležnim institucijama (općinama Zrenjanin i Žitište na kojima su se nalazili logori) sa zahtjevom da se na mjestima stradanja i mučenja u logorima Stajićevo i Begejci postave spomen-ploče, što bi bio doprinos procesu obnove povjerenja i pomirenja, kao i uvažavanje dostojanstva žrtava tih logora i njihovih obitelji. Naši zahtjevi nisu uslišeni, što ukazuje na nedostatak političke volje i moralne odgovornosti u odnosu na zločine počinjene u naše ime.

Povodom 29 godišnjice zločina u Vukovaru, država Srbija i njene institucije dužne su da:

· Utvrde odgovornost vrha bivše JNA za oružani napad na Hrvatsku i pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru.

· Utvrde punu istinu o nestalima otvaranjem arhiva Vojske Srbije i otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji.

· Pokrenu sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

· Uvaže zahtjev Žena u crnom i Art klinike, koji je potpisalo više od 30 organizacija civilnog društva, za postavljanje spomen ploča na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima i podrže druge vidove simboličkih reparacija žrtvama i njihovim porodicama.

· Pokrenu zakonsku zabranu glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mjestima.

Ukoliko se država Srbija ne suoči sa teretom zločina u prošlosti, građanke i građani Srbije će i dalje biti taoci politike koja je nekada dovela do rata, a sada nastavlja opravdavati rat i ratne zločine. Istina o zločinima počinjenih u ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća ne smije biti sahranjena zajedno sa žrtvama, a njihovi inspiratori, organizatori i izvršioci ne smiju izbjeći moralnu, političku i krivičnu odgovornost. To je preduvjet pravednog mira i regionalne stabilnosti.