Nekategorizirano, Svijet

16-godišnja švedska aktivistica Greta Thunberg pokrenula tisuće mladih diljem svijeta na prosvjed za klimu

HN20190221039354“Štrajk za klimu” – tim jednostavnom pozivom Šveđanka Greta Thunberg izvukla je na ulice tisuće mladih širom svijeta, potaknuvši pokret koji se naglo proširio pred očima zatečenih odraslih.

Mlada 16-godišnja Šveđanka sama je prošlog ljeta pokrenula inicijativu štrajkajući svaki petak ispred parlamenta u Stockholmu kako bi apelirala na zastupnike da učine više u borbi protiv klimatskih promjena.

Nekoliko mjeseci poslije, od Sydneyja do Bruxellesa, Berlina, Den Haaga i Londona, tisuće srednjoškolaca odaziva se na njezin tjedni poziv na štrajk za klimu, prosvjedujući gradskim ulicama i pozivajući da se “spasi našu budućnost”.

“Naša kuća gori”, “želim da počnete paničariti”… Riječi karizmatične adolescentice, koja se u petak očekuje u Parizu, “pogodile su ljude u srce jer su tako iskrene”, ocijenila je Karen O’Brien, sociologinja sa Sveučilišta Ohio, specijalizirana za pitanja povezana s klimatskim promjenama.

“Ponekad je potrebna samo jedna hrabra osoba da bude iskra koja će zapaliti vatru”, rekla je.

Svjetska “neaktivnost” omogućila je također da njezin apel padne na plodno tlo, smatra ona.

“Djeca su slušala, gledala i čekala. Očekivala su više od nas, a mi smo ih iznevjerili. Mislim da mnogi među njima shvaćaju da nemaju izbora. Vrijeme je da se čuje njihov glas”, komentirala je O’Brien u ime naraštaja koji će punom snagom osjetiti najavljene klimatske promjene.

HN20190221039499No taj “nezapamćeni” pokret koji su zapravo iznijeli maloljetnici, “nama odraslima smeta”, kaže je Sylvain Wagnon, stručnjak za povijest obrazovanja Sveučilišta u Montpellieru.

Čak i ako treba pričekati razmjere “svjetskog štrajka” 15. ožujka da bi se vidjelo kako će zemlje reagirati, “postoji tendencija da se kaže: vratite se kući, vi ste djeca”, dodao je, opisujući neke “roditeljske” reakcije.

“Slijediti njihov put”

U Njemačkoj su tako zbog sve većeg uspjeha prosvjeda koji svaki tjedan okupljaju često više od 15.000 učenika u desecima gradova širom zemlje, sve glasnije pritužbe da se prosvjedi odvijaju tijekom nastave.

Tijekom prvog velikog skupa u Velikoj Britaniji prošli tjedan, službe premijerke Therese May također su izrazile žaljenje što mladi gube vrijeme “za vrijeme nastave”.

Greta Thunberg takve argumente odbacuje.

“Političari su svojim neradom izgubili 30 godina, to je malo gore”, napisala je na Twitteru.

“Zašto bismo morali učiti za budućnost koja uskoro neće postojati i za koju nitko ne čini ništa da je spasi?”, poručila je u videu pozivajući mlade da se pridruže njezinom pokretu “Petkom za budućnost”.

HN20190221039911“Nastavit ćemo štrajkati dok nas se ne bude čulo i dok ne bude reakcija”, poručila je na Twitteru Holly Gilligrand (13), jedna od sudionica prosvjeda u Škotskoj.

Podrška, i to brzo

Prkosna mladež dobila je podršku s mnogo strana, posebice iz svijeta znanosti i od boraca za borbu protiv klimatskih promjena.

“Ovo je nešto novo i dobro, kvalitetno (…) Apsolutno vjerujemo da je ovo građanski pokret koji je bio potreban”, rekao je Wolfgang Cramer, član Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC).

Stao je u obranu mlade Šveđanke na Facebooku jer je optužuju da je izmanipulirana i ismijavaju je jer boluje od Aspergerova sindorma.

“Šokantno je da neki misle da se mogu riješiti te vrste pokreta ismijavanjem njegovih nositelja”, rekao je njemački ekolog.

Kada je riječ o tradicionalnim klimatskim aktivistima, neki u tome vide nadu za snažniji pritisak na vlade čija su obećanja uglavnom nedovoljna da bi se ispunilo ciljeve iz Pariškog sporazuma o klimi i ograničilo zagrijavanje planeta na manje od 2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

“No ta nada ovisi o sposobnosti svih da slijede put koji im pokazuju ti mladi”, rekao je Bill McKibben, jedan od osnivača nevladine organizacije 350.org.

“Nije dovoljno gledati ih s divljenjem, jer ti mladi nemaju moć da provedu promjene. Na nama je da ih podržimo, i to brzo.”