Nekategorizirano, Svijet

Školski štrajkovi za spas klime, koje je nadahnula švedska tinejdžerica Greta Thunberg, planiraju se u još tisuću gradova

 EPA/Julien de Rosa
EPA/Julien de Rosa

Školski štrajkovi kojima je cilj pozvati na akciju za spas klime planiraju se u petak u tisuću gradova i mjesta diljem svijeta, objavili su u ponedjeljak organizatori.

Globalne prosvjede 15. ožujka nadahnula je švedska tinejdžerica i aktivistica Greta Thunberg.

“Ovoga jutra: 89 zemalja i 1057 mjesta! Može li nas do petka biti stotinu?,” napisala je ona na Twitteru.

Demonstracije bi se trebale održati pred gradskim vijećnicama i nacionalnim parlamentima od Australije do Urugvaja.

Počevši od ponedjeljka, 141 prosvjed planiran je u Njemačkoj, 117 u SAD-u, 109 u Italiji, 95 u Švedskoj i 81 u Velikoj Britaniji.

“Štrajk za klimu” – tim jednostavnom pozivom Šveđanka Greta Thunberg izvukla je na ulice tisuće mladih širom svijeta, potaknuvši pokret koji se naglo proširio pred očima zatečenih odraslih.

Mlada 16-godišnja Šveđanka sama je prošlog ljeta pokrenula inicijativu štrajkajući svaki petak ispred parlamenta u Stockholmu kako bi apelirala na zastupnike da učine više u borbi protiv klimatskih promjena.

Nekoliko mjeseci poslije, od Sydneyja do Bruxellesa, Berlina, Den Haaga i Londona, tisuće srednjoškolaca odaziva se na njezin tjedni poziv na štrajk za klimu, prosvjedujući gradskim ulicama i pozivajući da se “spasi našu budućnost”.

Thunberg se obratila svjetskim čelnicima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu te na UN-ovoj klimatskoj konferenciji prošle godine u Katovicama u Poljskoj.