Nekategorizirano, Svijet

Thunberg: EU se samo “pretvara” da poduzima mjere protiv klimatske krize

Klimatska aktivistica Greta Thunberg optužila je vlade i institucije Europske unije da se samo “prave” kako žurno poduzimaju mjere kako bi obuzdali klimatsku krizu.

Čelnici EU-a tvrde da predvode jednu od najambicioznijih politika na svijetu za obuzdavanja klimatskih promjena a u srijedu je Europska komisija predstavila zakon kojime bi se emisije stakleničkih plinova u potpunosti eliminirale do 2050.

“Kada vam gori kuća ne čekate još koju godinu da gasite vatru. Pa ipak je to Komisija danas predložila”, rekla je Thunberg Odboru Europskog parlamenta za okoliš.

Thunberg, 17-godišnja aktivistica iz Švedske, ustvrdila je da EU, zakonom koji postavlja ciljeve za tri desetljeća u budućnosti, “ignorira stvarnost”.

“I ponovno pokušavate praviti zakone i politike ignorirajući (stvarnost). Pravite se da će vaš plan ili politika koji se ne obaziru na znanost nekako riješiti najveću krizu s kojom se čovječanstvo ikada suočilo”, rekla je.

“Pravite se da je zakon koji nitko ne mora poštivati zakon. Pravite se da možete biti klimatski predvodnik a i dalje graditi i subvencionirati novu infrastrukturu za fosilna goriva”, rekla je Thunberg dobivši pljesak eurozastupnika.

“Bit ćemo zadovoljni samo znanstveno utemeljenim smjerom koji nam daje najbolje izglede da sačuvamo buduće životne uvjete za čovječanstvo i život na zemlji kakav poznajemo”, rekla je.

Zakon o klimi bi Komisiji dao ovlasti da vladama svakih pet godina postavlja veće ciljeve no te bi ovlasti vrijedile tek nakon 2030., što je po organizacijama za zaštitu okoliša prekasno.

Komisija je najavila da će nakon sveobuhvatne procjene učinka predložiti novi cilj smanjenja stakleničkih plinova do 2030. godine i predložiti dopunu zakona o klimi.