Nekategorizirano, Svijet

Suu Kyi otvorila važnu mirovnu konferenciju u Mijanmaru

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Mijanmarska političarka Aung San Suu Kyi u srijedu je započela s mirovnom konferencijom s etničkim pobunjeničkim skupinama, čime želi završiti jedan od najdužih građanskih ratova na svijetu.

“Danas započinjemo put koji je trebao krenuti prije nekoliko desetljeća”, rekla je Suu Kyi pred gotovo 1700 delegata vlade, vojske, pobunjenika, političkih stranaka i organizacija civilnog društva u glavnom gradu Naypyitawu.

Državna savjetnica Suu Kyi, zapravo vođa države, istaknula je kako Mijanmar ne može ići naprijed bez mira i pomirbe između velikog broja pobunjeničkih skupina koje se bore s vojskom i vladom za veću autonomnost.

“Koliko ćemo toga postići ovisi o vođama koji su prisutni na ovoj konferenciji”, upozorila je ta dobitnica Nobelove nagrade i nagrade Saharov Europskog parlamenta.

Vlada Suu Kyi pregovara s pobunjeničkim vođama od preuzimanja vlasti u ožujku, na prvim demokratskim izborima u toj državi nakon nekoliko desetljeća.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon i međunarodni diplomati također prisustvuju konferenciji, kao i predstavnici 18 od 21 pobunjeničkih skupina Mijanmara.

Neki tu konferenciju nazivaju “Panglongom 21. stoljeća”, referirajući se na dogovor iz 1947. između Velike Britanije i tadašnjeg burmanskog vođe, generala Aung Sana, oca Suu Kyi.

Sporazumom Panglong su velike etničke skupine u pokrajinama Shan, Kachin i Chin dobile veću autonomnost pod federalnom vladom od 1948., kad je država postala neovisna od Velike Britanije, no nakon atentata na generala država je ubrzo upala u politički kaos, te 1962. vlast preuzima vojska.