Nekategorizirano, Svijet

Amnesty International oduzima Aung San Suu Kyi titulu “veleposlanice savjesti”

EPA/MARK STEDMAN
EPA/MARK STEDMAN

Organizacija Amnesty International u ponedjeljak je oduzela mjanmarskoj čelnici Aung San Suu Kyi titulu “veleposlanice savjesti” koja joj je dodijeljena 2009. jer je ocijenila da je izdala vrijednosti za koje se nekada borila.

“Nadali smo se da ćete kao veleposlanica savjesti Amnesty Internationala upotrijebiti svoj moralni autoritet za upozoravanje na nepravde gdje god ih vidite, čak i u Mjanmaru”, napisao je Kumi Naidoo, glavi tajnik AI-ja, u poruci Aung San Suu Kyi.

“Razočarano zaključujemo da više ne predstavljate simbol nade hrabrosti i nepokolebljive obrane ljudskih prava”, dodao je. “Duboko razočarani vam oduzimamo tu titulu”.

Amnesty International namjerava upozoriti na “višekratna kršenja ljudskih prava” Rohindža nakon dolaska Aung San Suu Kyi na čelo mjanmarske vlade 2016. godine.

Od kolovoza 2017. iz Mjanmara je u strahu od vojske i budističkih milicija pobjeglo više od 720.000 pripadnika te muslimanske manjine u većinski budističkoj zemlji. Sklonili su se u susjedni Bangladeš gdje žive u izbjegličkim logorima.

Bivša ikona demokracije i dobitnica Nobelove nagrade za mir 1991. godine, Aung San Suu Kyi kritiziraju zbog hladnoće, nedostatka sućuti i akcije za sudbinu muslimana Rohindža. Ona nikada nije osudila nasilje kojemu su bili izloženi.

Organizacija koja je nekad slavila Aung San Suu Kyi oduzela joj je nagradu na osmu godišnjicu njenog oslobađanja iz kućnog pritvora.