Nekategorizirano, Svijet

Trump povlači SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma – Axios

foto: EPA/CIRO FUSCO
foto: EPA/CIRO FUSCO

Američki predsjednik Donald Trump donio je odluku o povlačenju iz Pariškog sporazuma o klimi, izvijestio je u srijedu Axios pozivajući se na dva neidentificirana izvora koji su izravno upućeni u tu odluku.

Trump, koji je ranije nazvao globalno zatopljenje obmanom, odbio je podržati Pariški sporazum na summitu G7 u subotu izjavivši da mu treba više vremena za donošenje odluke. Nakon toga je napisao na Twitteru da će ovaj tjedan objaviti što je odlučio.

Fox News je potvrdio povlačenje pozivajući se na neidentificirani izvor.

Axios navodi da detalje povlačenja razrađuje tim u kojemu je ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša Scott Pruitt. Treba donijeti odluku o tome hoće li to biti formalno povlačenje za koje bi moglo biti potrebno tri godine ili će izaći iz UN-ovog ugovora na kojemu se temelji taj sporazum, što bi bilo brže ali ekstremnije.

Pariški sporazum o klimi koji je krajem 2015. godine nakon godina teških pregovora potpisalo više od 190 zemalja, među kojima i Sjedinjene Države, želi ograničiti globalno zagrijavanje na manje od 2 Celzijeva stupnja, a odnosi se na razdoblje od 2020. godine nadalje.

Do 2030. godine, prema UN-ov programu za okoliš, godišnje emisije stakleničkih plinova bit će 12 do 14 milijardi tona ugljikova dioksida više od planiranih 42 milijarde tona. U 2014. godini iznosile su 52,7 milijardi tona.

Sporazum od svih zemalja zahtijeva da osmisle planove koji će omogućiti da se povećanje temperature ograniči na manje od 2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Trump je obećao u svojoj predizbornoj kampanji da će povući Sjedinjene Države iz Pariškog sporazuma i povećati vađenje nafte, plina i ugljena u SAD-u. (hina)