Nekategorizirano, Svijet

EP ratificirao globalni sporazum o klimi

Izvor HINA
Izvor HINA

Europski parlament u utorak je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u nazočnosti glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona ratificirao Pariški sporazum o klimi, što omogućuje da taj globalni plan stupi na snagu.
Sporazum je izglasan golemom većinom glasova – 610 zastupnika glasovalo je za, 38 protiv, a 31 je bio suzdržan.

Europski parlament je glasovao nakon što su se ministri okoliša zemalja članica prošli tjedan suglasili da EU kolektivno ratificira Pariški sporazum, umjesto da ga ratificira svaka zemlja članica ponaosob.

Globalni sporazum o klimi stupa na snagu kada ga ratificira najmanje 55 država koje emitiraju najmanje 55 posto svjetske emisije stakleničkih plinova. Prije ratifikacije u EU-u sporazum su ratificirale 62 države koje emitiraju 52 posto svjetske emisije stakleničkih plinova.

EU će sada za nekoliko dana moći obavijestiti UN-a o ratifikaciji nakon što to formalno potvrdi Vijeće EU-a. Sporazum stupa na snagu mjesec dana nakon što se ratifikacijski instrumenti deponiraju u UN-u.

Bez dogovora o kolektivnoj ratifikaciji, koja je u ovom slučaju prvi put korištena, sporazum bi stupio na snagu vjerojatno i bez EU-a budući da postupak ratifikacije po zemljama članicama zna trajati jako dugo, što bi bio velik udarac za ugled Unije koja prednjači u borbi protiv klimatskih promjena.