Nekategorizirano, Svijet

Vatikan, UN i Rusija ne odustaju od borbe za zaštitu planeta

vatikanVatikan je pozvao kršćane i muslimane da čuvaju okoliš i planet koji naziva “našom zajedničkom kućom”, u poruci koju je u povodu ramazana uputio islamskom svijetu, prenosi Hina.

“Nitko, nijedna zemlja i nijedan narod ne mogu nametati samo svoje gledanje na planet”, ističe se u tom tekstu objavljenom dan nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da napusti Pariški sporazum o klimi.

U toj poruci koju je potpisao kardinal Jean-Louis Tauran, predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog, ističe se da je katolički svijet “solidaran” s muslimanima u prigodi ramazana. U njoj usto poziva vjernike dviju religija, pa i svekoliko čovječanstvo, da počnu “novi dijalog o tome kako ćemo graditi budućnost planeta”.

“Ekološka kriza je poziv na temeljito nutarnje obraćenje”, dodaje se u tekstu, prenoseći misao pape Franje iz njegove enciklike o zaštiti okoliša “Laudato Si”.

Sveta Stolica od 1967. svake godine šalje poruku prijateljstva i solidarnosti s islamom u prigodi ramazana, mjeseca posta za muslimane.

Borba s klimatskim promjenama “ne može se zaustaviti”, upozorio je u petak UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres, pozivajući sve zemlje da ne izlaze iz Pariškog sporazuma, nakon odluke Donalda Trumpa da SAD napusti sporazum.

“Klimatske promjene su nepobitne i jedna su od najvećih prijetnja današnjem svijetu i budućnosti planeta. S druge strane, djelovanje u vezi s klimom ne može se zaustaviti te pozivam sve zemlje svijeta da ne odstupaju od zacrtanog smjera i ne izlaze iz Pariškog sporazuma na korist svih nas”, rekao je Guterres novinarima u prigodi Međunarodnog gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu, u Rusiji.

Zamjenik ruskog premijera Arkadij Dvorkovič rekao je u petak na forumu u Sankt Peterburgu da odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju iz Pariškog sporazuma o klimi neće navesti Rusiju da preispita svoje stajalište.

“Odlučili smo pristupiti (sporazumu) i mislim da nećemo mijenjati odluku”, rekao je novinarima na forumu u Sankt Peterburgu.

“Dogovor je jednostavno znak jedinstva zemalja o nekom pitanju. Mislim da nitko ne sumnja kako će Amerikanci voditi ekološku politiku. Mi ćemo to sigurno činiti bez obzira hoćemo li biti u sporazumu ili ne”, dodao je.

Putinov savjetnik Andrej Bjelousov je u odvojenoj izjavi u istoj prigodi rekao novinarima da se američkim povlačenjem otvorila duboka rupa u sporazumu, zbog čega je on neprimjenjiv.

Bjelousov je kazao da Rusija proučava američki potez, ali da njezini planovi ne ovise o tuđim odlukama, pa ni o odluci Sjedinjenih Država.

“Mislim da je to velika sramota jer se donesene odluke ne bi smjele mijenjati”, rekao je u vezi s američkim povlačenjem.

“Jasno je da će Pariški sporazum bez sudjelovanja SAD-a biti neprimjenjiv jer je ta zemlja među najvećim onečišćivačima”.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je u četvrtak da Moskva pridaje “veliku važnost” tom sporazumu, što god da SAD učini.

Slovenija je u petak izrazila duboko žaljenje zbog odluke SAD-a o izlasku iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama i pozvala je SAD da ostane među vodećim državama u suočavanju s izazovima globalnog zatopljenja, navelo je u izjavi za javnost slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

U vezi s izjavom američkog predsjednika Trumpa o ponovnim pregovorima o tom sporazumu Slovenija je navela da je Pariški sporazum povijesni odgovor na izazove klimatskih promjena i instrument od vitalnog značenja za planet zemlju, zbog čega novi pregovori nisu izgledni.

“Slovenija će zajedno s drugim potpisnicama nastojati u potpunosti primijeniti Pariški sporazum i ostaje privržena njegovim ciljevima”, navedeno je u izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

(Hina)