Nekategorizirano, Svijet

Danas se potpisuje globalni sporazum o klimi

Predstavnici više od 160 zemalja u sjedištu UN-a potpisuju sporazum o klimi.
Predstavnici više od 160 zemalja u sjedištu UN-a potpisuju sporazum o klimi.

Predstavnici više od 160 zemalja u petak u sjedištu Ujedinjenih naroda potpisuju međunarodni sporazum koji bi trebao usporiti zagrijavanje planeta dogovoren na pariškoj konferenciji o klimi (COP21) u prosincu.

Globalnim sporazumom o klimi svjetsko gospodarstvo mora okrenuti leđa fosilnoj energiji što je dogovoreno na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu na kojoj se 195 zemalja obvezalo ograničiti globalno zagrijavanje na manje od 2 stupnja Celzijeva u usporedbi s predindustrijskim razdobljem.

Šezdesetak šefova država i vlada, a među njima i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović očekuje se u sjedištu svjetske organizacije u New Yorku.

Čak i brazilska predsjednica Dilma Rousseff, protiv koje je Kongres u njezinoj zemlji počeo postupak opoziva stigla je u New York te bi mogla iskoristiti pozornost svjetskih lidera da ojača svoje pozicije i skrene pozornosti svijeta na svoj slučaj.

Među zvijezdama se ističe glumac, ovogodišnji oskarovac Leonard DiCaprio koji je i vrlo angažiran borac za zaštitu okoliša.

Nikada neki međunarodni sporazum nije potpisalo toliko zemalja u jednom danu, rekla je francuska ministrica za okoliš Segolene Royal koja predsjeda konferencijom COP21.

Ukupno će biti prisutno 165 zemalja članica. Prethodni rekord zbio se 1982. kada je 119 zemalja parafiralo UN-ovu konvenciju o pravu mora.

U New Yorku u petak neće biti vodeći ljudi ključnih zemalja koje su veliki onečišćivači, kao što su američki predsjednik Barack Obama i njegov ruski kolega Vladimir Putin ili indijski premijer Narendra Modi.

Međutim, potpis sporazuma je tek prva etapa, jer dokument stupa na snagu u roku od 30 dana pošto ga ratificira 55 zemalja koje ispuštaju najmanje 55 posto svih emisija plinova s učinkom staklenika. To bi se moglo dogoditi tek 2017.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon želi da se zemlje u petak obvežu na brzu ratifikaciju sporazuma kako bi “vladama u poslovnom svijetu poručili da je vrijeme da se pojača djelovanje u borbi protiv promjene klime”.

Podaci su jasni pa je tako prošli mjesec bio najtopliji ožujak otkako se provode mjerenja, prema američkim meteorolozima.

Da bio se osigurao prag od 55 zemalja i 55 posto emisija stakleničkih plinova, sporazum treba ratifcirati barem jedan ili dva velika svjetska onečišćivaća, a najveći onečišćivaći su Sjedinjene Države, Kina, Europska unija, Rusija, Indija.

Kina, odgovorna za 20 posto emisija i SAD, odgovoran za 18 posto, obećali su ratificirati ga prije kraja godine.

Za američku stranu je sporazum tako dogovoren da demokratskom predsjedniku Obami neće trebati pristanak Kongresa u kojem većinu imaju republikanci i koji se protive tekstu sporazuma. (Izvor i foto: HINA)