Nekategorizirano, Svijet

Pusić naglašava da nije “rodno neutralna kandidatkinja” za UN

Vesna Pusić jedna je od četiriju žena koje žele postati prvim pripadnicama svog spola na funkciji glavne tajnice UN-a.
Vesna Pusić jedna je od četiriju žena koje žele postati prvim pripadnicama svog spola na funkciji glavne tajnice UN-a.

Bivša ministrica vanjskih poslova i aktualna potpredsjednica Hrvatskog sabora jedna je od četiriju žena koje žele postati prvim pripadnicama svog spola na toj funkciji u UN-u.

“Ja nisam rodno neutralna kandidatkinja”, rekla je Pusić u srijedu na Međunarodnom institutu za mir. “Radi se o mijenjanju način na koji institucije funkcioniraju i društva razmišljaju”, kazala je.

Druga kandidatkinja, Helen Clark, bivša premijerka Novog Zelanda, smatra puno manje važnim rodni aspekt. Kada je najavila svoju kandidaturu ovaj tjedan, kazala je da “nikad nije željela biti izabrana zato što je žena”.

Pusić je na IPI-ju govorila o svojem iskustvu, te viziji budućnosti globalne politike i UN-a. Govorila je o tome kako misli oblikovati svoj posao glavne tajnice i o prioritetima na toj mogućoj dužnosti.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon završava svoj mandat krajem ove godine. Članovi UN-ove Opće skupštine prije toga moraju izabrati novog čelnika.

Kada su prošle godine krenuli s procedurom izbora novog glavnog tajnika, predsjednici UN-ovog Vijeća sigurnosti i Opće skupštine kazali su članicama u pismu da su “potaknuti da razmotre predstavljanje žene” na toj funkciji.

Pusić je govorila o svojem nastojanjima na ravnopravnosti spolova i potpori kvotama za žene u političkim institucijama. Upitana na koji bi način ojačala žensku zastupljenost u višim tijelima UN-a, ona nije spomenula kvote već je samo rekla: “Nadam se najboljem”, piše Reuters.

Osam kandidata nalazi se u utrci za Banova nasljednika. Uz Pusić i Clark, to su Bugarka Irina Bokova, trenutno na čelu UNESCO-a i Natalia Gherman, bivša šefica diplomacije Moldove.

Muškarci koji žele Banovo mjesto su bivši slovenski predsjednik Danilo Turk, bivši UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice i bivši portugalski premijer Antonio Guterres, bivši makedonski ministar vanjskih poslova Srđan Kerim i crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić.

Zemlje iz kojih dolaze igraju ulogu – najviše mjesto u UN-u rotira se po regijama, a sada je na redu istočna Europa.

Pusić je također naglasila potporu jačanju istrage o UN-ovim mirovnim snagama nakon što su se pojavile optužbe za seksualno zlostavljanje.

Sljedeći tjedan, članice UN-a trebale bi ispitati svakog kandidata na seriji neformalnih susreta.

IPI je neovisni međunarodni think tank koji promovira mir, sigurnost i održivi razvoj. Sjedište mu je u New Yorku. (HINA)