Nekategorizirano, Svijet

Australija ratificirala Pariški sporazum, Greenpeace nastavlja s pritiskom

Sydney, Izvor i foto EPA/Hina
Sydney, Izvor i foto EPA/Hina

Australija je u četvrtak ratificirala sporazum iz Pariza protiv globalnog zatopljenja što je pozdravio Greenpeace koji je, međutim, zatražio od Canberre da taj angažman sprovede u djela zabranom novim ugljenokopa.

Manje od godinu dana nakon što ga je u Parizu usvojilo 195 zemalja, prvi svjetski sporazum oko izbjegavanja rasta klimatskih poremećaja stupio je na snagu u petak, 4. studenoga.

Ratifikacija Australije bila je odgođena zbog izbora u srpnju.

“Ova ratifikacija potvrđuje ambiciozan i odgovoran cilj Australije da do 2030. smanji svoje emisije plinova za 26 do 28 posto u odnosu na razine iz 2005.”, izjavio je u priopćenju australski premijer Malcolm Turnbull.

Ministri vanjskih poslova i okoliša Julie Bishop i Josh Frydenberg sudjelovat će na 22. UN-ovoj konferenciji o klimi u Marrakech (COP22) gdje će se raspravljati o provedbi sporazuma iz Pariza.

S obzirom na relativno malo stanovnika s obzirom na veličinu teritorija (24 milijuna stanovnika) i velike ovisnosti o ugljenu, Australija je među zemljama koje po glavi stanovnika ispuštaju najviše stakleničkih plinova.