Nekategorizirano, Svijet

Kip Greti Thunberg na britanskom sveučilištu izazvao polemiku

EPA

Otkrivanje spomenika Greti Thunberg u utorak na jednom britanskom sveučilištu potaknulo je polemiku jer studenti i sindikat zaposlenih smatraju da se novac mogao bolje upotrijebiti u godini pandemije.

Brončani kip nazvan “Make a difference”, izliven u stvarnoj veličini, izradila je umjetnica Christine Charlesworth, a otkriven je na sveučilištu Winchester (jug Engleske) koje se “ponosi” što na taj način odaje počast osamnaestogodišnjoj aktivistici za planet.

Sveučilište priznaje da je Greta Thunberg po mišljenju mnogih malo “kontroverzna” i prihvaća “razumnu raspravu i kritičke razgovore”, rekla je zamjenica rektora Joy Carter.

Sindikat studenata drži da se 24.000 funti (28.000 eura), moglo potrošiti0 za pomoć studentima.

“Mi smo u godini covida, mnogi studenti nemaju pristupa campusu, mnogi pokušavaju pratiti studij online i zbilja im treba podrška”, rekla je za BBC Megan Ball, predsjednica sindikata studenata.

Sindikat zaposlenih na sveučilištu osudio je “ispraznost” takva projekta jer smatra da se novac mogao potrošiti da se očuvaju radna mjesta te izbjegne rezanje troškova.

Carter je, međutim, objasnila da se novac s jedne stavke ne može trošiti na druge i da su skulpturu financirali fondovi.

Inauguracija spomenika poklopila se s otvaranjem nove zgrade sveučilišta, “jedne od najzelenijih” u gradu, u kojem se koriste oborinske vode i solarni paneli.

Spomenik je “simbol našeg angažmana u borbi za očuvanje okoliša” i borbu protiv klimatskih promjena uoči COP 26, konferencije za klimu koja se treba u studenom održati u Glasgowu, navodi sveučilište.

Ta je obrazovna institucija objavila da želi do 2025. postići ugljičnu neutralnost. (Hina)