Nekategorizirano, Svijet

Aktivistkinje Sisters Uncuta okupirale ženski zatvor

london_crAktivistkinje Sisters Uncuta okupirale su jedan dio nedavno zatvorenog zatvora kako bi skrenule pažnju na kampanju za povećanje resursa za usluge osobama koje su proživjele nasilje u obitelji.

Osam aktivistkinja ušlo je u centar za posjete u zatvoru koji je svoja vrata zatvorio prošle godine, dok se više od 100 podržavatelja/ica okupilo ispred zgrade, prenosi Vox Feminae.

Akcija je održana na vrhuncu izborne kampanje u Velikoj Britaniji, kako bi aktivistkinje medijsku pažnju iskoristile za ukazivanje na katastrofalne posljedice rezanja sredstava namijenjenih udrugama, inicijativama i službama koje se bave prevencijom i suzbijanjem obiteljskog nasilja. Kako navodi Women’s Aid (Ženska pomoć), skloništa za žene žrtve nasilja u Velikoj Britaniji trenutno su prisiljena odbiti dvije trećine žena koje traže smještaj. Kada je riječ o ženama pripadnicama manjinskih etničkih skupina, ta brojka raste na četiri petine odbijenih žena.

Sisters Uncut tvrde kako su na ovim izborima ‘glasovi osoba koje su proživjele obiteljsko nasilje’. Otvoreno su kritizirale Theresu May zbog činjenice da nije ispunila obećanje da će osobama koje su proživjele obiteljsko nasilje olakšati glasanje. Mnoge od njih nisu bile u mogućnosti izaći na glasanje, jer je postojala opasnost da njihovi zlostavljači tako saznaju njihove trenutne adrese.

Zatvor Halloway, koji je bio najveći ženski zatvor u zapadnoj Europi, iznenada je zatvoren 2016. godine, a prostor je ostao potpuno napušten. Povijest zatvora obilježila je loša zdravstvena skrb, seksualni prijestupi počinjeni nad zatvorenicama te razni oblici nepoštivanja ljudskih prava.