Aktualno, Nekategorizirano

Treći E?! – Okolišni film festival: prema aktivnoj zajednici

Ovogodišnji filmski program uključuje 14 dokumentarnih filmova i niz popratnih radionica i rasprava.
Ovogodišnji filmski program uključuje 14 dokumentarnih filmova i niz popratnih radionica i rasprava.

Treći E?! – Okolišni film festival održat će se od 6. do 8. svibnja u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10), a ulaz na sve filmove, radionice i rasprave je besplatan.

Aktivistička grupa Zelene akcije već treću godinu za redom priprema trodnevno druženje uz bogat dokumentarni filmski program. E?! – Okolišni film festival svoje prvo izdanje doživio je 2014. godine te se od tada stvarao uz želju da postane mjesto okupljanja raznolike publike koja želi upoznati ili proširiti znanje o najrazličitijim društvenim i okolišnim temama kroz formu dokumentarnog filma.

Film je u ovom slučaju prepoznat kao medij koji odlično približava priče i ljude “s terena” te omogućuje dublje razumijevanje kompleksnih okolišnih i društvenih problema i njihovih rješenja. Upravo su ti problemi i rješenja ono što nas povezuje i s najudaljenijim kontekstima, zajednicama i ljudima koji svojim svakodnevnim naporima podižu svijest o negativnim okolišnim utjecajima trenutnog ekonomskog i društvenog sistema, aktivno radeći na stvaranju boljeg društva.

Od zdravstvenih problema ljudi u malom selu u Kolumbiji koje se nalazi pokraj najvećeg iskopa ugljena na svijetu, do organiziranih aktivista i aktivistkinja koji rade na stvaranju aktivnih gradskih zajednica koje preuzimaju kontrolu u svoje ruke pa sve do velikih prosvjeda protiv zagađivača i vlasti koje im daju slobodne ruke, filmovi na E?! festivalu razotkrivaju nam one obrasce ponašanja koji rezultiraju negativnim posljedicama  po okoliš i ljude. U isto vrijeme, povezuju ih s problemima u sustavu koji generira takvo ponašanje (ekonomski i politički sustavi, odnosi moći, itd.) te pozivaju na aktiviranje prema otporu takvom načinu života, nudeći pritom primjere bolje društvene organizacije.

Ovogodišnji filmski program uključuje 14 dokumentarnih filmova i niz popratnih radionica i rasprava o raznim temama. Izdvajaju se There’s no Tomorrow, kratki animirani dokumentarni film koji govori o trenutnoj i nadolazećoj energetskoj krizi, Story of Stuff, informativni dokumentarac o načinima proizvodnje i negativnim obrascima konzumacijskog ponašanja, In Defence of Life, film koji prati inspirativne priče zajednica diljem svijeta koje se bore protiv eksploatacije rudnika od strane velikih korporacija, Disruption, film u produkciji vjerojatno najpoznatije klimatske organizacije na svijetu, 350.org, koja ovim filmom želi na radikalan i sasvim nesuzdržan način javnosti predstaviti već vrlo vidljivu i realnu štetu klimatskih promjena, ali i lokalne priče, poput dokumentarca Okus doma, koji prati priču o socijalnoj zadruzi azilanata i imigranata koji su se u novo društvo integrirali pripremom okusa domova koje su bili prisiljeni napustiti.

Festival ove godine poseban naglasak stavlja na priče o mjestima koja mogu djelovati kao poligon za stvaranje aktivnijih i odgovornijih  lokalnih zajednica. Tako će prikazivanje filmova o uspješnim primjerima iz Engleske, Nizozemske i Španjolske poslužiti kao uvod u raspravu o hrvatskom kontekstu i inicijativama koje promišljaju i rade na modelima u kojima bi se zajedničkim djelovanjem solidarne ekonomije, socijalnog poduzetništva, održivog razvoja te kulture i umjetnosti mogla kreirati dinamična mjesta dijaloga i tolerancije, solidarnosti, kreativnosti, cjeloživotnog obrazovanja i osnaživanja građana za aktivno sudjelovanje i kreativni doprinos društvu. Druge dvije tribine približit će nas temama ugroženih ljudskih prava i života aktivista, otpora lokalnog stanovništva diljem svijeta, ali i pružiti uvid u povezanost migracija i klimatskih promjena.

Festival će ove godine popratiti i praktične aktivističke radionice, o kojima ćemo vas uskoro obavijestiti i otvoriti prijave te i završno druženje uz eko-kviz u prostorijama kluba Funk.

Cjeloviti program možete naći na našim internetskim stranicama: www.facebook.com