Aktualno, Nekategorizirano

ZagrebDox: Ususret festivalu od 16. do 18. veljače Zagrijavanje u Kaptol Boutique Cinema

zagrebdoxUsusret ZagrebDoxu od 16. do 18. veljače u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu održat će se trodnevni program “Zagrijavanje za ZagrebDox”, sa šest odabrana filma – tri najzanimljivija naslova s prošlogodišnjeg festivala te tri premijerna, koja će publika imati priliku vidjeti na ovogodišnjem, 14. izdanju, prenosi Hina.

Iz ovogodišnje međunarodne konkurencije prikazat će se dva filma, “Ljudska rijeka” i “Liyana”, a iz programa Happy Dox “Kedi”.

Nagrađivani film “Ljudska rijeka” kineskog konceptualnog umjetnika i političkog aktivista Aija Weiweija vizualno je impresivan dokumentarni film snimljen u četrdeset izbjegličkih kampova u dvadeset i tri zemlje koji iznimno i suosjećajno tematizira goleme razmjere svjetske izbjegličke krize, napominje se u najavi programa.

Kako bi prikazao uvjete života za više od 65 milijuna izbjeglica redatelj je nadgledao rad dvadeset i pet filmskih ekipa u Afganistanu, Meksiku, Bangladešu, Francuskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Libanonu i drugdje.

Uklopivši svoj politički aktivizam u umjetnički rad, Weiwei se bori protiv autoritarnog režima i za slobodu izražavanja, a njegova je “Ljudska rijeka” prikazana na najistaknutijim filmskim festivalima u svijetu, uključujući Filmski festival u Veneciji, IDFA-u i Filmski festival u Torontu.

Montažu filma potpisuje jedan od najboljih europskih montažera, Nils Pagh Andersen (“Čin smaknuća”, “Letenje: ispovijesti slobodne žene”).

Iz međunarodne konkurencije premijerno će se prikazati i neobičan animirani dokumentarac “Liyana”, dugometražni prvijenac nagrađivanih redatelja Amande i Aarona Koopa. Oni su u svom filmu okupili petero siročadi iz afričke države Svazi ne bi li pod mentorstvom južnoafričke pjesnikinje i dramaturginje Gcine Mhlophe i nigerijskog vizualnog umjetnika Shofelea Cokera osmislili originalnu afričku bajku o djevojčici.

Inspiraciju za njezino teško djetinjstvo djeca su morala pronašli u vlastitome životu, pa se iz njihove mašte rodila Liyana, djevojka koja kreće na putovanje kako bi spasila svoja dva mlađa brata i kroz čiji će se lik djeca odvažiti zaviriti u mračne kutke svojih sjećanja. Na Filmskom festivalu u Los Angelesu film je dobio nagradu za najbolji dokumentarni film, a žiri Međunarodnog filmskog festivala u Durbanu dodijelio mu je priznanje za umjetničku odvažnost.

Od novih filmova u “Zagrijavanju” je “Kedi” turske redateljice Ceyde Torun, koji će sudjelovati u programu Happy Dox, priča o stotini tisuća mačaka koje slobodno lutaju ulicama Istanbula i neizostavni su dio identiteta grada.

Istanbulske mačke bez vlasnika žive između svjetova, ni pitome ni divlje, ali uveseljavaju ljude i daju smisao onima koji ih odluče posvojiti. Mačke su u Istanbulu ogledalo ljudi jer preko njih mogu bolje upoznati sebe, stoji u najavi. Film je prošle godine prikazan na festivalima u Portlandu, Festivalu nezavisnog filma u Bogoti i DOKeru u Moskvi.

S prošlogodišnjeg izdanja festivala prikazuju se filmovi “Pričest” Anne Zamecke, u kojem se kroz svakodnevicu djevojčice iz disfunkcionalne obitelji otkriva ljepota odbačenih, snaga slabih i potreba za promjenom kad se to čini nemoguće.

Film je otvorio prošlogodišnji ZagrebDox, a u međuvremenu osvojio nagradu Europske filmske akademije za najbolji europski dokumentarac u 2017. godini.

Oni koji su propustili moći će pogledati i filmove “Sve te neprospavane noći” poljskog redatelja Michala Marczakog, koji ispituje granice dokumentarnog filma kroz prikaz varšavskog nekonvencionalnog noćnog života i odrastanje dvojice mladića te “Zemlja prosvijetljenih”, filmsko putovanje kroz ljepote ratom izmučenog Afganistana u režiji belgijskog redatelja Pietera-Jana De Puea.

Program će se, osim u Zagrebu, prikazati i u Osijeku, Rijeci i Splitu – od 2. do 4. ožujka, u kinima CineStar i CineStar Joker kroz program “Dox u gostima”. U Splitu će se prikazati svih šest filmova, dok će osječka i riječka publika gledati tri premijerna naslova.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se u Kaptol Boutique Cinema od 25. veljače do 4. ožujka, sa 125 filmova u 14 programa.