Aktualno, Nekategorizirano

ZagrebDox: Sretni filmovi za trinaesto izdanje festivala

P-H20170209031025Happy Dox, jedan od najomiljenijih programa ZagrebDoxa, prikazat će u trinaestom izdanju tog međunarodnog festivala dokumentarnog filma, devet tzv. feelgood filmova, koji kroz istinite priče o zanimljivim ljudima i današnjem društvu pokazuju da stvarnost ne mora baš uvijek biti surova.

Krizu vjere u poznoj dobi obrađuje kratkometražni kanadski film “Slanina i Božji gnjev” Sola Friedmana, koji dokumentira prijelomni trenutak u životu Razie Brownstone, devedesetogodišnje Židovke koja se odlučuje po prvi put u životu kušati slaninu.

Film je na Sundanceu osvojio nagradu žirija za najbolji kratkometražni film, te nagradu Kanadske akademije za film i televiziju za najbolji kratkometražni dox.

“Pickle” je kratkometražni američki dokumentarac Amy Nicholson, naslovljen prema ribici koja ne može plivati, kućnom ljubimcu para koji već četvrt stoljeća udomljava životinje s neobičnim bolestima i poremećajima. U njihovom su šarolikom životinjskom društvu još pretila kokoš, mačka sa srčanom manom, guska koja ne može plutati na vodi, pa i paraplegični oposum koji za večeru najradije jede kajganu.

Film je osvojio niz priznanja na festivalima diljem svijeta, uključujući veliku nagradu žirija na filmskom festivalu na Floridi i nagradu publike na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Full Frame.

Kratkog metra je i švedski dokumentarac “Skakaonica” Axela Danielsona i Maximiliena Van Aertrycka, autora koji su u još jednoj svojoj studiji ljudske naravi snimili četrdesetak ljudi u trenutku kada moraju donijeti odluku hoće li skočiti s deset metara visoke skakaonice.

Tal Barda i Noam Pinchas u dokumentarcu “Prekrasno kraljevstvo Pape Alaeva” prate Papu zvanog Allo koji je na čelu velike glazbene obitelji Alaev, tandžikistanskog pandana obitelji Jackson, koja je devedesetih emigrirala u Izrael.

Autoritativni Papa odlučuje o svemu, očekuje od obitelji posvećenosti i poslušnosti, no jedino mu se jedinica otrgnula i krenula u vlastiti život.

Glazba je središnja tema i filma “Pjevajući s Ljutom pticom”, prvog dugometražnog dokumentarca korejske autorice Hyewon Jee, nominirane za nagradu Emmy, u kojem prati temperamentnog opernog pjevača nadimka Ljuta ptica u nastojanjima da na životu održi zbor za djecu iz sirotinjskih četvrti u indijskom gradu Puneu.

U programu su i filmovi “Cooltura” Mira Rema, humorističan, ironičan, ali istovremeno i ozbiljan film o značenju i statusu slovačke kulture, te “Zima u Westbethu” Rohana Sponga, inspirativna priča o umjetnicima njujorške umjetničke zajednice koji ni u starosti ne gube strast za stvaranjem koja je osvojila posebno priznanje velikog žirija na festivalu DOC NYC.

Film “Prvi Poljak na Marsu” Agnieszke Elbanowske priča je o 68-godišnjaku koji je postavio uređaj za komunikaciju s kozmosom, u trenutku kada se među tri tisuće kandidata mora izboriti za sudjelovanjem u povijesnom projektu Mars One.

Izraelski redatelj Ohad Milstein u filmu “23. tjedan” bilježi osobnu priču o trudnoći svoje partnerice koja saznaje da je jedan fetus jednojajčanih blizanaca preminuo te im liječnici savjetuju prekid trudnoće, na što oni ne pristaju. Film je osvojio nekoliko nagrada Društva redatelja dokumentarnih filmova iz Tel Aviva, za najbolji film, najbolju kameru i najbolji umjetnički izričaj.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, prikazat će od 26. veljače do 5. ožujka u svim dvoranama novouređenog kina Kaptol Boutique Cinema, više od 120 filmova koji donose presjek recentne svjetske dokumentarističke produkcije, ali i suvremenog društva.