Aktivizam, Nekategorizirano

ZagrebDox: Filmovi o Zappi, Caveu i Bowieu u Glazbenom globusu

Na slici Nenad Puhovski, direktor ZagrebDox festivala. foto HINA/ Denis CERIĆ/
Na slici Nenad Puhovski, direktor ZagrebDox festivala. foto HINA/ Denis CERIĆ/

Program Glazbeni globus ZagrebDoxa, koji se održava od 26. veljače do 5. ožujka, tradicionalno donosi dokumentarce koji otkrivaju nove momente iz života slavnih glazbenih umjetnika, a ove godine među ‘zvučnijim’ imenima su Frank Zappa, Nick Cave i David Bowie.

Film “Nosi se s tim pitanjem – Frank Zappa svojim riječima” intimni je susret s velikim glazbenikom u kojem kroz nepoznate arhivske materijale otkrivamo provokativnu osobnost glazbenog genija 20. stoljeća, čiji angažiran i drugačiji pogled na svijet odjekuje do danas, ističe se u najavi ZagrebDoxa.

Njemački dokumentarist Thorsten Schütte godinama je prikupljao materijale o Zappi te ga je kroz upečatljive TV intervjue i s nizom izvedbi iz njegove bogate tridesetogodišnje karijere predstavio kao beskompromisnog borca protiv glazbene cenzure i kritičara političkih prilika.

Prvotno zamišljen kao videozapis nastanka posljednjeg, šesnaestog albuma Nicka Cavea i The Bad Seedsa, “Još jednom, ali s osjećajem” australskog redatelja Andrewa Dominika prerastao je u puno osobniji projekt.

Naime, autor je zabilježio proces stvaranja albuma “Skeleton Tree” neposredno nakon što je Cave tragično izgubio sina. Film bilježi interpretacije pjesama s albuma, snimke razgovora s Caveom i članovima benda.

“Još jednom, ali s osjećajem” autorova je krhka, sirova i iskrena počast umjetniku koji pokušava pronaći svoj put kroz tamu, napominje se u najavi filma koji će se na ZagrebDoxu prikazati na 3D projekciji.

Kratkometražni dokumentarac Rubike Shah podsjetit će na jedan dio karijere Davida Bowiea – film “Let’s Dance: Bowie u Australiji” donosi priču o snimanju videospota na jedan od njegovih najvećih hitova.

Bowie je spot za pjesmu “Let’s Dance” snimio 1983. u Australiji, uz jasnu viziju i snažan politički kontekst – htio je na afirmativan način portretirati Aboridžine i ukazati na njihovu obespravljenost u Australiji. MTV generaciji diljem svijeta taj je spot ukazao na probleme tamošnjeg stanovništa.

“Mr. Gaga” je dokumentarac Tomera Heymanna posvećen jednom od najznačajnijih suvremenih koreografa, Izraelcu Ohadu Naharinu, umjetničkom direktoru plesne skupine Batsheva Dance Company čije je ekscentrično viđenje suvremene koreografije snažno doprinijelo razvoju suvremenog plesnog izraza proteklih desetljeća.

Naharin je pokretač inovativnog tjelesnog pokreta Gaga, koji uključuje fluidni način kretanja, a potječe iz vjerovanja u iscjeljenje, dinamiku i moć stalne promjene kroz pokret. Sniman je osam godina, a rezultat je “moćni introspektivni film koji gledateljima predstavlja čovjeka iznimnog umjetničkog integriteta i vizije”.

Nakon osvojene nagrade za najbolji projekt 2015. u sklopu programa za profesionalce ZagrebDox Pro, autorski dvojac Stephan i Pascal Regoli premijerno će u Zagrebu prikazati svoj film “Solenzara”.

Naslov filma odnosi se na pjesmu, međunarodni hit s Korzike iz šezdesetih koji je bio preveden na čak petnaest jezika. Dvadeset i pet godina kasnije Goran Bregović iskoristio je melodiju “Solenzare” pri skladanju kompozicije “In the Deathcar” koja je, u izvedbi Iggyja Popa, bila dio soundtracka filma “Arizona Dream” Emira Kusturice.

Autori u filmu dokumentiraju povijest skladbe, ali i priču o nostalgiji i ljubavi prema Solenzari koja je ujedinila kulture i umjetnike iz cijelog svijeta.

Preispitivanjem poimanja klasične glazbe bavi se dokumentarac “Što bi Beethoven učinio?” kanadskog autora Jonathana Keijsera, prateći one koji su napustili zadani okvir klasične glazbe i koketiraju s modernim medijima.

Film prikazuje mlade i inovativne glazbenike koji ruše stereotipe kako bi klasičnu glazbu približili novoj publici, među kojima su i Bobby McFerrin, Benjamin Zander i Eric Whitacre.

Trinaesto izdanje ZagrebDoxa održat će se od 26. veljače do 5. ožujka u preuređenom kinu Kaptol Boutique Cinema.

U međunarodnoj konkurenciji prikazat će se i dokumentarni film “Life, Animated”, koji je nominiran za ovogodišnjeg Oscara, u režiji američkog oskarovca Roberta Rossa Williamsa.

Film prati Owena Suskinda kojemu je autizam dijagnosticiran u trećoj godini života, pa su njegovi roditelji preko noći morali otkriti kako prodrijeti do dječaka koji se u potpunosti isključio iz svijeta. Ubrzo su otkrili da im u tome mogu pomoći likovi iz Disneyjevih animiranih filmova.

Roger Ross Williams američki je redatelj i producent (Music By Prudence, God Loves Uganda) te prvi Oscarom nagrađen afroamerički redatelj. Za “Life, Animated” nagrađen je za režiju na festivalu Sundance, a film je, među ostalim, osvojio nagrade publike na međunarodnim filmskim festivalima u Tellurideu i u San Franciscu.