Nekategorizirano, Svijet

Londonski napad: policija uhitila nekoliko osoba

Britain Parliament

Broj mrtvih u napadu po novim podacima narastao na pet, a četrdesetak je ljudi ozlijeđeno.

Policija je kazala da vjeruje kako zna identitet napadača ali da zasad ne želi s imenom izlaziti u javnost. Naglasila je kako pretpostavlja da se radi o djelu islamskog terorizma, prenosi Hina.

– Neću govoriti o identitetu napadača (…), ali pretpostavljamo da je riječ o islamskom terorizmu – rekao je Mark Rowley iz protuterorističke policije.

BBC je javio da je napadač navodno unajmio vozilo u Birminghamu.

Policija je također rekla da je potvrđeno da je u napadu bilo pet žrtava – dvije na mostu po kojem je napadač jurio automobilom, policajac koji je izboden pred parlamentom te napadač, dok za petu žrtvu još uvijek nije poznato na koji je način izgubila život.

Londončani su u četvrtak ujutro upozoreni da pri odlasku na posao izbjegavaju područje Westminstera jer bi neke ulice još uvijek mogle biti zatvorene.

Četrdesetak osoba je ozlijeđeno kada se bradati muškarac u crnom u srijedu poslijepodne zaletio automobilom u mnoštvo na Westminsterskom mostu, preko puta Big Bena, a zatim nožem ubio policajca pokušavajući ući u parlament.

Među ozlijeđenima su troje francuskih učenika koji su bili na školskom izletu, dvoje Rumunja, petero Južnokorejaca i Portugalac, objavile su novinske agencije i vlade zemalja kojih su državljani stradali u napadu.

Premijerka Theresa May koja je rekla da je napad djelo “izopačenog” uma, istaknula je nakon krizne sjednice vlade da “nas sile zla neće podijeliti”.

Ovo je najteži napad u Velikoj Britaniji nakon bombaškog napada 7. srpnja 2005. za koji su odgovornost preuzeli simpatizeri Al Qaede, u kojima je u londonskom gradskom prijevozu poginulo 56 ljudi.

– Londončani neće dopustiti da ih terorizam uplaši – poručio je londonski gradonačelnik Sadiq Khan.