EHO, Nekategorizirano

Kako vukovi čuvaju prirodu

Sve je započelo u nacionalnom parku Yellowstone
Sve je započelo u nacionalnom parku Yellowstone

Američki ured za ribe i divlje životinje pustio je 1995. godine u nacionalni park Yellowstone 14 vukova koje su, u suradnji s tamošnjim biolozima, uhvatili u Kanadi. Vukovi su iz Yellowstonea bili istrebljeni od 1926. godine no od 1995. njihov broj raste. Ipak, to je tek jedna od brojnih promjena koje su se u parku dogodile od kako su u njemu ponovo vukovi.

Rezultati su iznenađujući. Kompletan eko sustav parka promijenio se, promijenile su se čak i rijeke. Kako se to dogodilo opisuje video koji otkriva očaravajući način funkcioniranja prirode u kojoj su svi elementi povezani, i svaki je bitan.

„Jedno od najuzbudljivijih znanstvenih otkrića u prošlom stoljeću bila je rasprostranjenost ‘trofičkih kaskada’. Radi se o ekološkom procesu koji započinje na vrhu hranidbenog lanca i ruši se prema dnu. Nacionalni par Yellowstone klasičan je primjer“, započinje video priču.

Pojave kaskadiranja izvorno započinju ljudskim zadiranjem u ekosustave, zaključile su nove znanstvene studije prema kojima je i za izumiranje vunenih mamuta i ostalih velikih sisavaca kriv novi grabežljivac koji se pojavio – čovjek.

„Svi znamo kako vukovi ubijaju brojne životinjske vrste, no možda smo malo manje upućeni u to kako daju život mnogim drugima. Prije nego što su se 1995. ponovo pojavili, vukova u Yellowstoneu nije bilo 70 godina – broj losova povećao se jer ih nije imao tko loviti, i usprkos svim ljudskim naporima da populaciju drže pod kontrolom, losovi su uspjeli značajno smanjiti vegetaciju parka. No, čim su se pojavili vukovi, iako ih nije bilo puno, počeli su se pokazivati izvanredni rezultati. Najprije su, naravno, ubili neke losove, ali to nije bilo najvažnije. Puno značajniji bio je njihov utjecaj na promjene ponašanja kod losova koji su počeli izbjegavati određene dijelove šume – mjesta na kojima bi najlakše mogli upasti u klopku. Prije svega doline i klance, i ta mjesta počela su se ubrzano regenerirati“, objašnjava se u kratkom prilogu i tvrdi kako su na nekim mjestima stabla u samo šest godina dosegla peterostruku visinu.

Šume jasike koje su već bile pred izumiranjem ubrzano su se oporavljale na mjestima koja su losovi počeli izbjegavati. Sa šumama, vratile su se i ptice, počeo se povećavati i broj dabrova koji vole jesti drveće, a uz vukove i dabrovi su inženjeri ekosustava ili, kako se kaže u videu, „stvaraju niše za druge vrste“. Brane koje su sagradili osigurale su stanište patkama, mošusnim štakorima i vidrama, ribama, reptilima, vodozemcima.

„Vukovi su ubijali i kojote, a kao rezultat povećao se broj zečeva i poljskih miševa, što je značilo i više sokolova, lasica, lisica, jazavaca. Vrane i strvinari slijetali su na ostatke vučjih lovina, njima su se hranili i medvjedi zbog čega je i njihova populacija počela rasti. Djelomično i zbog toga što se u šumama sada može pronaći i puno više bobica“, opisuje se u videu lančana reakcija uzrokovana povratkom vukova, no najzanimljivije tek dolazi.

„Vukovi su promijenili i ponašanje rijeka. Počele su manje krivudati, smanjile su se erozije. Korita su se suzila, formiralo se više bazena, više slapova – što je sve bilo sjajno za bujanje divljeg života. Razlog su šume koje su stabilizirale obale rijeka“, nastavlja se priča o povratku vukova u Yellowstone park.

Samo 14 vukova uspjelo je u svega 21 godinu transformirati ne samo ekosustav parka već i fizički, njegovu geografiju. Osigurati hranu i mjesto za život brojnim životinjskim vrstama koje je čovjek protjerao ubijajući vukove kao grabežljivce.

Kratki film naslovljen „Kako vukovi mijenjaju rijeke“ objavljen je na Youtube kanalu Sustainable Human.

Izvor: Lupiga