EHO, Nekategorizirano

STEM park Centra tehničke kulture Rijeka dobitnik nagrade za Naj-akciju 2022.

Centar tehničke kulture s projektom STEM park dobitnik je prestižne Povelje za Naj-akciju za projekt iz područja odgoja i obrazovanja, tehničke kulture i organiziranog slobodnog vremena za djecu, u okviru akcije Gradovi i općine prijatelji djece.

STEM park koji se nalazi ispred Osnovne škole Nikola Tesla, CTK Rijeka realizirao je u suradnji s Fakultetom za matematiku Sveučilišta u Rijeci, Astronomskim društvom Višnjan, Gradom Rijeka, projektantskim uredom Urbanistički studio Rijeka d.o.o., te djecom i odraslim volonterima. STEM park kojim se nastoje popularizirati STEM područja namijenjen je djeci od 2 do 12 godina, a zamišljen je kao zanimljivo i poučno igralište koje djeca mogu koristiti u svoje slobodno vrijeme, ali i za provedbu terenske nastave. Kako bi vrijeme provedeno u STEM parku bilo iskorišteno na najbolji mogući način, STEM park ima web stranicu na kojoj se može pronaći detaljan opis svih elemenata parka, kao i prijedlog aktivnosti koje se mogu provoditi na njima i/ili pomoću njih, a QR kodovi postavljeni na spravama olakšavaju korištenje elemenata parka. Postavljene sprave omogućuju ostavljanje šifriranih poruka prijateljima, proučavanje neba sjeverne polutke, istraživanje sunčevog sustava, učenje osnovnih i naprednih matematičkih operacija, povezivanje životinja našeg kraja i njihovih staništa, proučavanje raznih predmeta pod lupom, praćenje klime našeg kraja te brojne druge aktivnosti za djecu i roditelje. Boravkom u parku, djeca uče razmišljati na nov i inovativan način, te kroz jednostavne igre usvajaju znanja i vještine potrebne za zanimanja budućnosti.

STEM park opremljen je sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu projekta STEM(AJMO! 

„Najviše nas veseli što je park prepoznat i što ga koristi veliki broj djece. Zamišljen je da bude veseo i da kroz igru zainteresira djecu za STEM područja“, rekla je koordinatorica razvojnih program CTK Zagorka Prce Veseli i zahvalila Gradu Rijeci što je prepoznao ovaj projekt i nominirao ga za ovu nagradu.

Osim STEM parka nagrade su dobila još dva projekta iz Rijeke: projekt Školsko popodne Osnovne škole Nikola Tesla dobio je pohvalu za najbolju akciju iz područja odgoja i obrazovanja, dječjih prava i participacije djece, mentalnog zdravlja djece, prevencije nasilja i socijalne inovacije, dok je VMB Lab Galerije Kortil i Udruge za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje Vijeće mladih Benčić dobio pohvalu za najbolju akciju iz područja kulture.

 

,