EHO, Nekategorizirano

Zagrebačke osnovnoškolce oduševile atrakcije na STEM sajmu

Kad se na jednom mjestu sretnu profesor Baltazar, roboti, 3D printer, legići, mikroskop te odigra utakmica s robotićima i provede potraga za blagom – rezultat je odličan STEM SAJAM održan u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskoga u Zagrebu.

Cijelu priču još poprati i Dobro jutro Hrvatska, posjete predstavnici Europske komisije, Hrvatskoga Sabora i drugi gosti, a svi baloni završe u rukama zadovoljnih učenika, znamo kako je iza nas uspješan dan. Još da se samo jedan „klinac“ zainteresirao za STEM područje, napravili smo i korak za bolju budućnost.

Na STEM SAJMU predstavilo se 7 projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda kroz natječaj Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva pod nazivom „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ ukupne vrijednosti 150 000 000,00 Kn koji je omogućio ne samo ovo događanje za osnovnoškolce, već i brojna događanja diljem Hrvatske: sajmove, kampove, festivale, radionice robotike,… na kojima su predstavljene aktivnosti i sjajna postignuća 63 STEM projekta koji su ugovoreni na ovom pozivu.

STEM SAJAM, organiziran od strane Nacionalne zaklade i Ureda za udruge, otvorio je gospodin Marko Pavić, predsjednik Saborskog odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskoga Sabora. Sve okupljene pozdravili su i gospodin Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade i gospodin Mario Keča, ravnatelj Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskoga.
U posjet su došli i predstavnici Europske komisije (DG EMPL) gospodin Michael Morass i gospodin Patryk Malesa u pratnji naših kolega iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.
Uz ravnateljicu Ureda za udruge Vlade RH, gospođu Helenu Beus, SAJAM su posjetili i zastupnica u Hrvatskom Saboru gospođa Majda Burić te drugi uvaženi gosti.
Posebnu zahvalu upućujemo Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskoga, ravnatelju te profesorima, učiteljima i učenicima te udrugama koje su sudjelovale: Centar tehničke kulture Rijeka, Udruga Gradionica, Institut za popularizaciju znanosti, Udruga Profesor Baltazar, Savez Društava „Naša djeca“ Hrvatske, Institut za razvoj i inovativnost mladih te Zelene i plave Sesvete.

Pogledajte fotogaleriju i video na Facebook stranici.