Hrvatska, Nekategorizirano

Bootcamp IT – Intenzivan program osposobljavanja za Junior Developere

BootcampIT-600Dugo se već tražiš na tržištu rada i pokušavaš pronaći pravi put za sebe i svoje ambicije? Zanima te programiranje i web dizajn, imaš bezbroj ideja za razvoj aplikacija, ali ne znaš otkud krenuti? Pridruži nam se na osposobljavanju za Junior Developera! Upisi su otvoreni do 23. rujna 2018.

Bootcamp IT osposobljavanje za Junior Developera nastavak je uspješne suradnje iz 2017. godine, kada je provedena pilot edukacija s 20 polaznika iz cijele Hrvatske (već nakon tri mjeseca njih je 10 započelo svoju karijeru u IT sektoru!). Sada je vrijeme da svoju izdržljivost i motivaciju testiraš i ti – stigao je novi update za tvoju karijeru.

Radi se o intenzivnom programu osposobljavanja u trajanju od 318 sati kroz koje možeš razviti svoje programerske i poslovne kompetencije, te u posljednjem mjesecu osposobljavanja zajedno s kolegama surađivati na projektnom zadatku koji će vam zadati potencijalni poslodavci. Osposobljavanje završava Demo danom na kojem polaznici predstavljaju rješenja svojih projektnih zadataka te imaju razgovore s poslodavcima 1 na 1.

Edukacija počinje 26. studenog 2018., a odvijat će se svakim radnim danom (pet dana u tjednu, uz stanku za novogodišnje blagdane) sve do 1. ožujka 2019. godine. Od polaznika se očekuje sudjelovanje na minimalno 80% aktivnosti.

IT sektor treba radnu snagu

Strategijom Europa 2020 IT sektor je prepoznat kao jedan od najbrže rastućih s najvećim manjkom radne snage. Europska komisija procijenila je da će u Europskoj uniji do 2020. godine nedostajati 900.000 IT stručnjaka te je s ciljem zadovoljenja potreba tržišta pokrenula inicijativu za privlačenje nezaposlenih u IT obrazovanje, Veliku koaliciju za radna mjesta u digitalnom sektoru. Inicijativa ističe potrebu za vještinom programiranja za poslove u budućnosti te naglašava potrebu za stvaranjem novih programa osposobljavanja, ponudom radnih mjesta i stažiranja te promicanjem programiranja. Vlada RH uvrstila je digitalnu industriju među hrvatske strateške industrijske djelatnosti, pokretače industrijske proizvodnje koji imaju najveću sposobnost rasta, razvoja i zapošljavanja. No broj osposobljenih IT stručnjaka u PGŽ, kao i ostatku Hrvatske i Europe, ne zadovoljava potrebe tržišta što dovodi do smanjenja gospodarske aktivnosti postojećih poslovnih subjekata u IT sektoru.

Partneri na projektu Bootcamp IT (Centar tehničke kulture Rijeka, Grad Rijeka, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Rijeka, Primorsko-goranska županija te Step Ri znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci) su to prepoznali, te su pokrenuli suradnju s budućim poslodavcima polaznika njihova osposobljavanja. Oni se u projekt mogu uključiti na više načina – iznošenjem svoje perspektive u analizi tržišta koju partneri sada provode, osmišljavanjem projektnog zadatka i mentoriranjem polaznika osposobljavanja te sudjelovanjem na Demo danu. Za sada su interes za uključivanjem u projekt izrazile 23 IT tvrtke koje se jednoglasno ističu kako im trebaju zaposlenici.
Uvjeti za upis u osposobljavanje

Program je namijenjen isključivo nezaposlenim osobama državljanima Republike Hrvatske, koje svoj status mogu dokazati potvrdom o vođenju u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ili ukoliko nisi u evidenciji HZZ-a potpisivanjem Izjave o statusu nezaposlenosti . Osim toga, važno je ispuniti online prijavnicu kojoj je potrebno priložiti navedenu potvrdu ili izjavu te životopis i kopiju osobne iskaznice.

Predznanje iz programiranje nije potrebno za uključivanje u osposobljavanje, no očekuju se osnovna informatička znanja te dobro poznavanje engleskog jezika (razina B1).

Mogućnost pohađanja programa imaju samo kandidati koji prođu tri kruga selekcijskog postupka: provjeru dokumentacije i odabir evaluacijskog odbora, test logičkog razmišljanja i završni razgovor, koji će djelomično biti na engleskom jeziku. Sudjelovanje u edukaciji se ne naplaćuje, no s obzirom da se radi o na tržištu rada vrijednoj edukaciji polaznici trebaju potpisati ugovor o sudjelovanju u edukaciji.

Trošak osposobljavanja pokriven je sredstvima Europske komisije iz Europskog socijalnog fonda. Edukaciju provode Centar tehničke kulture Rijeka (programerske vještine) i Step Ri znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci (poslovne vještine).