Hrvatska, Nekategorizirano

Volonteri Deše već četvrtu godinu uče engleski jezik zatvorenike u Zatvoru u Dubrovniku

foto: Deša

Tijekom 2017. godine DEŠA je organizirala radionice engleskog jezika i radionice informatike za zatvorenike Zatvora u Dubrovniku, kroz projekt „Nove vještine i znanja za nove mogućnosti“ koji financira Ministarstvo pravosuđa RH.

Radionice su održavane nekoliko puta tjedno u prostorijama Zatvora uz stručno vodstvo profesorice engleskog jezika Vesne Božinović i mag. ing. comp. Srđana Ljumovića. Ovakav vid suradnje Zatvora u Dubrovniku i DEŠE započeo je davne 2013. godine na prijedlog upravitelja zatvora gospodina Zlatka Karačića.

Sve do 2017 godine DEŠINA članica gospođa Božinović je radionice engleskog jezika održavala volonterski na čemu su joj svi djelatnici Zatvora i DEŠA ali i svi dosadašnji polaznici neizmjerno zahvalni. Kako i sama kaže potreba za volontiranjem danas je veća nego ikada. Volonterstvo je jedan od načina poticanja pozitivnih promjena, sredstvo za socijalnu uključenost, te kreiranje veza povjerenja i solidarnosti.

Ministarstvo pravosuđa je 2016. godine naš projekt ocijenilo iznimno korisnim za zajednicu i za korisnike zatvora u Dubrovniku. Iz projekta su kupljena 2 računala za održavanje informatičkih radionica te je pripremljen materijal za učenje engleskog jezika koji će ostati u Zatvoru za daljnje korištenje.

Izravni korisnici aktivnosti projekta su zatvorenici u Zatvoru u Dubrovniku, koji su iskazali interes te su voljni uložiti vrijeme u stjecanje novih vještina i znanja za vrijeme izdržavanja kazne. Zatvorenici su jedna od najteže zapošljivih skupina iz mnogih razloga; od manjka osnovnih životnih vještina, ključnih vještina potrebnih za zapošljavanje, niže obrazovne razine u odnosu na opću populaciju, niže razine pismenosti i matematičkih znanja do slabijih socijalnih vještina.

Znajući kako je zapošljavanje nakon izdržavanja kazne ključno za uspješnu integraciju, u suradnji sa Zatvorom u Dubrovniku i HZZ Područnom službom Dubrovnik, osmišljen je ovaj projekt kako bi zatvorenike osnažili novim znanjima i vještinama, ojačali njihovo samopoštovanje i općenito mentalno zdravlje te im omogućili lakšu integraciju u društvo nakon izvršenja kazne.

DEŠA –Dubrovnik, u svom radu se uvijek fokusira na prepoznavanje problema i potreba u zajednici, a posebice marginaliziranih i socijalno isključenih skupina društva. Također, kroz sve svoje projekte i programe, kontinuirano izgrađuje i jača partnerstva između privatnog i javnog sektora, te surađuje sa lokalnom upravom, samoupravom i javnim institucijama. Ovo je još jedan od primjera prepoznavanja problema i potreba lokalne zajednice, te DEŠINIH nastojanja da iziđe u susret marginaliziranim skupinama naše zajednice, a u ovom slučaju su to osobe lišene slobode. Na ovaj način, njima je pružena mogućnost da svoje vrijeme izdržavanja kazne provedu korisno, usvajajući nova znanja, koja će im, nakon izlaska, zasigurno biti od koristi.

Svim zatvorenicima koju su sudjelovali u edukacijama dodijeljene su diplome u prostorijama Zatvora, te su oni iskazali zadovoljstvo sudjelovanjem u edukacijama i bilo im je drago biti dio ovog projekta.

Izvor udruga Deša