Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

GALERIJA: Deša održala ekološke volonterske akcije u osnovnim školama, dio je to projekta finaciranog iz ESF

foto: Desa
foto: Desa

Udruga Deša iz Dubrovnika provela je volontersku akciju u Osnovnoj školi Antun Masle i područnim školama Zaton mali i Lopud. Cilj je akcije podići osviještenost školaraca o potrebi zaštite okoliša i prirode, očuvanju bioraznolikosti te uzroku klimatskih promjena.

Sve je to dio planiranih aktivnosti projekta Pod budnim okom volontera, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Na volonterskoj akciji djeca su kroz niz aktivnosti upotrijebili svoje novostečena znanja o očuvanju okoliša i prirode, smanjenju otpada i pravilnom gospodarenju njime. Tako su postavili izložbu dječjih radova nastalih kroz projektne radionice upcikliranja plastike i recikliranja papira. Uredili su školsko dvorište te posadili sadnice ljute naranče. Najmlađi su izrađivali morsko dno i društvene igre od otpadnih materijala, a osim toga izradili su likovni rad velikog formata na temu zaštite biljnog i životinjskog svijeta od onečišćenja – koristeći plastične čepove.

Članovi udruge Lovci na oluje održali su edukaciju o radu meterološke postaje koju su montirali uz školu, na kojoj će djeca moći svakodevno pratiti vremenske uvjete i pojave te postati dio lokalne mreže volontera promatrača vremenskih i klimatskih promjena.

P1050768 (Small)U područnoj školi Zaton mali djeca su postavila izložbu upciklirane plastike u dvorište svoje male škole tako da svi građani mogu vidjeti kreativan i koristan način ponovne upotrebe plastičnih boca, osim toga posadili su i sadnicu ljute naranče, te u eko kvizu pokazali iznimno znanje pravila recikliranja.

U područnoj školi Lopud djeca su također bila aktivna te su proveli dvije volonterske akcije, uredili su malo školsko dvorište i posadili sadnicu ljute naranče, koju su nazvali „Lopudska kraljica“.

Osim toga u perivoju Đorđić – Mayneri postavili su deset tabla na kojima su naveli latinski naziv i podrijetlo odabranih biljaka te na taj način doprinjeli uređenju parka. Nakon volonterske akcije zaigrali su eko kviz na kojem su lopudski osnovnoškolci pokazali zavidno znanje o gospodarenju otpadom i očuvanju okoliša.

Projekt Pod budnim okom volontera udruga DEŠA provodi od rujna 2017. u partnerstvu sa udrugama Bonsai, Lovci na oluje i Crogis te u dvije partnerske škole OŠ Antun Masle i OŠ Župa dubrovačka.

P1050795 (Small)Cilj projekta je poticati volonterstvo kroz sustav odgoja i obrazovanja te osnažiti djecu novim inovativnim tehnološkim vještinama i znanjima za budućnost. Kako bi djecu motivirali na volonterske akcije kroz brojne motivacijske radionice provedene tijekom godine približili smo djeci pojam volonterskog rada i pojasnili kako i na koji način možemo kao pojedinci pomoći u očuvanju okoliša i našeg zdravlja.

Škola, kao ključni nositelj odgoja i obrazovanja, treba pripremiti učenike za suživot s drugima u zajednici te razvijati i poticati kvalitetan sustav vrijednosti i odgovornosti za zajednicu. Volonterski angažman učenika može biti od neprocjenjive važnosti za njihov osobni razvoj. Volontiranje osnažuje pojedinca, uči odgovornosti, izgrađuje osjećaj solidarnosti i potiče na djelovanje u društvu. U razvijenim društvima zapadne demokracije, sustav odgoja i obrazovanja igra važnu ulogu u promoviranju vrijednosti volonterstva, a škole preuzimaju aktivnu ulogu u poticanju i razvoju školskog volontiranja.