Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga Deša iz Dubrovnika pruža podrška žrtvama obiteljskog nasilja za vrijeme pandemije Covid-19

U kriznim situacijama kao što je i ova pandemija uzrokovana virusom Covid-19 , osim zdravstvenih rizika povećavaju se rizici za obiteljsko nasilje te zanemarivanje i zlostavljanje djece.

Napustiti obiteljski dom, prijaviti nasilje, potražiti pomoć, nailazi na brojne prepreke koje žrtve nasilja ne mogu prevladati samostalno, a u ovim situacijama kao nikada, postaje izuzetno važna kvalitetna i sveobuhvatna podrška žrtvama svih oblika nasilja.

Žrtve su pod kontrolom i moći počinitelja te u ovim kriznim situacijama pandemije zaštitne mjere kao što su ograničeno kretanje ili/ i izolacija u svrhu zaštite zdravlja, mogu imati neposredno negativan učinak te otežati pristup pomoći osobama koje su izložene nasilju.

Suzbijanje nasilja je globalni izazov, i svaka nova krizna situacija podrazumijeva suočavanje s brojnim izazovima i prilagođavanje novonastalim situacijama. Svi možemo pomoći i doprinijeti da se o nasilju i u ovim vremenima ne šuti.

Stoga, prenosimo Vam neke od preporuka Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku:

Prijavimo nasilje i sumnju na nasilje: ukoliko se žrtva nalazi u neposrednoj životnoj opasnosti ili sumnjamo na nasilje, primjerice čujemo viku, zapomaganje, lomljenje stvari ili nam se čini da je žrtva uznemirena, preplašena, odbija komunikaciju s drugim osobama ili nam se čini da joj se ograničava ta komunikacija.

Za žrtvu je jako bitno da u situacijama rizika i ugroze sigurnosti i zdravlja nazove 112 ili policiju, da prati znakove ponašanja koje mogu dovesti do eskalacije sukoba, napravi krizni plan koji uključuje kontakte susjeda, obitelji i drugih bliskih osoba, dogovori s članovima obitelji ili drugim bliskim osobama „sigurnu riječ“ kojom biste upozorili da ste u opasnosti, spremi osobne stvari, mobitel, dokumente u slučaju bijega iz prostora.

Također, bez obzira na situaciju uzrokovanu korona virusom te odluke stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, žrtve nasilja i svi građani mogu očekivati svu potrebnu podršku i pomoć od Centra za socijalnu skrb, timova uspostavljenih za krizne situacije, policije, dr. institucija bitnih za ovu temu te organizacija civilnog društva koje pružaju podršku i pomoć žrtvama nasilja. Tekst u cijelosti možete pročitati na linku: https://mdomsp.gov.hr/vijesti-8/priopcenje-o-postupanju-u-situaciji-pojacanog-rizika-od-nasilja-u-obitelji-i-zlostavljanja-i-zanemarivanja-djece-zbog-pojacanih-mjera-izolacije-radi-suzbijanja-epidemije-covid-19/12696

U velikom broju slučajeva žrtvi nasilja te članovima obitelji je i potrebna emocionalna podrška, netko da ih posluša, bez osude, propitivanja i krivnje.

Za dodatnu podršku i pomoć možete se obratiti udruzi DEŠA pozivom na broj 020 420 145 ili nam se obratiti pisanim putem na mail: info@desa-dubrovnik.hr.

U sklopu programa Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela, koji financijski podržava Ministarstvo pravosuđa, DEŠA pruža: emocionalnu podršku, tehničke i praktične informacije, informacije o pravima te psihosocijalnu i savjetodavnu pomoć. (Izvor: DEŠA)