Hrvatska, Nekategorizirano

Danska podržava Unicefove aktivnosti za borbu protiv koronavirusa u Hrvatskoj

Vlada Kraljevine Danske podržala je Unicefovu globalnu humanitarnu akciju u borbi protiv pandemije koronavirusa, a 2.4 milijuna kuna iz ukupne financijske potpore izdvojeno je za pomoć djeci u Hrvatskoj, priopćio je Unicef u ponedjeljak.

Sredstva će se koristiti za provedbu Unicefovih prioritetnih programa za podršku najugroženijoj djeci i obiteljima u Hrvatskoj, čiji su životi pogođeni pandemijom i njezinim teškim socioekonomskim posljedicama.

“Danska podržava snažne i koordinirane aktivnosti UN-a koje istovremeno odgovaraju na neposredne humanitarne potrebe, ali i na dugoročne društveno-ekonomske posljedice. Tako je Danska podržala globalni UNICEF-ov apel za borbu protiv pandemije COVID-19 s 50 milijuna kuna i drago mi je što će dio tih sredstava biti usmjeren i za UNICEF-ovu potporu djeci u Hrvatskoj.“ rekao je danski veleposlanik Christian Thorning.

Predstojnica Ureda Unicefa za Hrvatsku Regina M. Castillo zahvalila se na financijskoj podršci te istaknula da je pandemija zdravstvena kriza koja postaje i kriza dječjih prava.

“Iako se čini da koronavirus kod većine djece izaziva manje zdravstvene posljedice, sekundarni utjecaji na djecu, posebno na onu iz najranjivijih skupina, puno su dalekosežniji. Obustavljene su mnoge zdravstvene, obrazovne i socijalne usluge. Neki roditelji ostaju bez posla i obitelji su pod sve većim pritiskom”, dodala je Castillo.

U sklopu nacionalne kampanje “Zajedno protiv koronavirusa” Unicef osigurava podršku djeci i obiteljima u Hrvatskoj koja uključuje nabavu zaštitne i medicinske opreme, dezinficijensa i higijenskih potrepština te druge prioritetne opreme, kao i podršku djeci i obiteljima suočenima sa socioekonomskim izazovima i s rizikom od siromaštva.

Osigurava i psihosocijalnu pomoć za udomitelje, podršku i stručne smjernice za roditelje, obrazovne, zdravstvene i socijalne radnike te podršku školovanju na daljinu kroz premošćivanje digitalnog jaza nabavom tablet računala i osiguravanjem WiFi pristupa djeci u potrebi.

Također, pruža podršku uslugama rane intervencije za djecu s teškoćama te zaštitu djece od nasilja na internetu i od negativnih utjecaja dezinformacija i lažnih vijesti.

Globalno, Unicefove aktivnosti za borbu protiv pandemije usmjerene su na zemlje u kojima već postoje humanitarne krize u kojima radi na sprječavanju prijenosa virusa i ublažavanju kolateralnih utjecaja na djecu, žene i ranjivo stanovništvo.

Posebnu pozornost posvećuje pristupu zdravstvenim uslugama, prehrani, čistoj vodi i sanitarnim uvjetima te obrazovanju i zaštiti djece. (Hina)