Nekategorizirano, Svijet

UNICEF upozorava: Pandemija bi mogla biti katastrofalna za djecu

Pandemija koronavirusa ugrožava osnovnu brigu za najsiromašniju djecu u svijetu koja žive u zemljama u razvoju i kriznim žarištima, upozorio je u ponedjeljak UNICEF.

“Pandemija je egzistencijalna prijetnja milijunima djece”, rekao je čelnik njemačke podružnice UNICEF-a Christian Schneider za dpa.

“Samo međunarodno koordiniranom akcijom može se spriječiti da svjetska zdravstvena kriza postane katastrofa za djecu”, istaknuo je.

Posebno je zabrinjavajuće širenje virusa u prenatrpanim izbjegličkim logorima u Grčkoj i Siriji. “Mnoga djeca ondje već pate od neuhranjenosti i prijašnjih bolesti i imaju preslab imunitet da se bori protiv novih opasnosti”, rekao je Schneider.

To vrijedi i za djecu u zoni Sahela i južne Afrike. Blizu 40 posto Afrikanaca kod kuće nema mogućnosti prati ruke vodom i sapunom, što je ključni način da se zaustavi virus. U Aziji posebno zabrinjava broj zaraženih u Bangladešu.

“Više od 850.000 pripadnika Rohindža ondje živi u prenatrpanim izbjegličkim logorima”, rekao je Schneider.

UNICEF apelira na vlade, tvrtke i privatne donatore da sada učine sve što mogu da osiguraju zaštitu i skrb za ugroženu djecu. (Hina)