Nekategorizirano, Svijet

2017. – godina „noćne more“ za djecu

unicef_crZaraćene strane u 2017. godini su jasno kršili međunarodno pravo po pitanju zaštite djece, kazao je jedan predstavnik UN-ovog fonda za djecu – UNICEF. U izvješću ove organizacije o tom problemu se navodi kako je u konfliktnim regijama na svijetu ove godine veliki broj djece ubijen, korišten kao živi štit ili ih se natjeralo da uzmu oružje u ruke, piše DW.

– Djeca su bila izložena napadima i brutalnom nasilju u njihovim domovima, školama i na igralištima – istaknuo je Manuel Fontaine, direktor za hitne programe pri UNICEF-u.

– Zbog toga što se ti napadi nastavljaju godinu za godinom, ne možemo više zatvarati oči pred tim. Takva brutalnost ne može biti nova normalnost.

U UNICEF-ovom izvješću se posebno ističu dugotrajni sukobi u Africi. To su područja, navodi se, koja su među najgorima za djecu, gdje su ona korištena kao svjesni ciljevi. U regiji Kasai u Demokratskoj Republici Kongo je gotovo milijun djece moralo napustiti svoje domove ove godine, dok je više od 400 škola ciljano napadnuto.

U Nigeriji i Kamrunu je džihadistička skupina Boko Haram koristila oko 135 djece kao bombaše samoubojice – to je pet puta više nego prethodne godine.

U Južnom Sudanu je 19.000 djece od 2013. godine bilo prisiljeno da se bore kao djeca vojnici.

U Jemenu UNICEF procjenjuje da je oko 5.000 djece ubijeno ili je ranjeno od izbijanja građanskog rata u toj zemlji u ožujku 2015. godine. Akutna nestašica hrane u zemlji je zaslužna za to da gotovo dva milijuna djece pati od neishranjenosti.

U Iraku i Siriji je oko 700 djece navodno ubijeno u razdoblju do rujna ove godine, dok je UNICEF zabilježio brojne slučajeve gdje su mladi ljudi bili žrtve snajperske paljbe ili čak bili korišteni kao živi štitovi.

UNICEF-ova izvješća slijede molbi pape Franje u njegovoj božićnoj poruci da se skrene pozornost na nevolje u kojima su se našla djeca u osvojenim područjima.

– Vidimo Isusa u djeci diljem svijeta gdjegod su ugroženi mir i sigurnost uslijed napetosti i novih sukoba – kazao je papa Franjo.