Nekategorizirano, Svijet

UNICEF: Tijekom rata u Siriji rođeno 5 milijuna djece, još milijun u egzilu

Gotovo pet milijuna sirijske djece rođeno je tijekom rata u Siriji te još milijun u egzilu, objavio je UNICEF u nedjelju kada ta zemlja bilježi devet godina od početka sukoba koji je izrastao iz protuvladinih prodemokratskih prosvjeda.

Djeca plaćaju visoku cijenu tog ratnog sukoba, koji traje već devet godina i u koji su se umiješale mnoge strane zemlje i lokalne i regionalne snage, upozorava UN-ova agencija zadužena za zaštitu prava djece.

Po podacima UNICEF-a, u razdoblju od 2014. do 2019. “ubijeno je 5427 djece”, “jedno svakih deset sati”, a “1639 je ozlijeđeno”.

“Gotovo 5000 djece unovačeno je u borbe”, a neka od njih “jedva da su imala sedam godina”, navodi agencija i dodaje uz ostalo da je napadnuto bilo tisuću medicinskih i školskih objekata.

“Sukob ulazi u desetu godinu i milijuni djece ulaze u svoje drugo desetljeće života u okolnostima rata, nasilja, smrti i egzodusa”, kazala je izvršna direktorica UNICEF-a, Henrietta Fore, koja se upravo vratila iz Sirije.

“Obitelji su nam kazale da, u nekim ekstremnim slučajevima, nisu imale drugog izbora nego poslati djecu da rade ili udati kćeri jako mlade”, kazao je Ted Chaiban, regionalni direktor agencije.

“Nijedan roditelj ne bi trebao biti prisiljen na takvu vrstu izbora”, kazao je.

U sukobima je poginulo najmanje 384.000 ljudi, od čega više od 116.000 civila.

Sukob je počeo u ožujku 2011. krvavim gušenjem prodemokratskih prosvjeda.

Zahvaljujući pomoći Rusije i Irana, režim Bašara al-Asada uspio je povratiti nadzor nad više od 70 posto zemlje.

Glavna bojišnica danas je regija Idlib, posljednje veliko uporište džihadista i pobunjenika na sjeverozapadu zemlje. Prekid vatre proglašen je 6. ožujka, nakon višemjesečne ofenzive sirijskog režima.