Nekategorizirano, Svijet

66.000 osoba raseljeno zbog borbi u pokrajini Alep

alep_crOko 66.000 osoba raseljeno je zbog nedavnih borbi na različitim bojišnicama u pokrajini Alep na sjeveru Sirije, objavio je u nedjelju UN.

– Ta brojka uključuje gotovo 40.000 ljudi raseljenih iz Al-Baba i susjednog grada Tadefa, te njih još 26.000 iz mjesta istočno od Al-Baba – objavio je Ured za koordinaciju humanitarnih djelatnosti UN-a.

Al-Bab je bio važno uporište Islamske države na sjeveru Sirije a ponovnu kontrolu preuzele su 23. veljače zajednički turske snage i sirijski pobunjenici, nakon tjedana žestokih borbi, prenosi SEEbiz.

Snage režima Bašara al Asada uz potporu zrakoplovstva Sirije i Rusije vode također od siječnja ofenzivu kako bi u potpunosti protjerali džihadiste IS-a iz jugoistočnog dijela pokrajine Alep.

Po UN-u, 39.766 osoba iz Al-Baba pobjeglo je iz grada u druge sektore na sjeveru pod kontrolom drugih pobunjeničkih skupina.

UN strahuje za njihove živote zbog bombi i eksplozivnih naprava koje je ostavio IS na tom području.

Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je u subotu da je više od 30.000 civila, uglavnom žena i djece, pobjeglo tijekom proteklog tjedna pred nadiranjem sirijske vojske na istoku provincije Alep.