Nekategorizirano, Svijet

Djeca u Siriji – izgubljena generacija

Foto: EPA
Foto: EPA

Šestogodišnje nasilje i krvoproliće u Siriji za posljedicu bi mogli imati cijelu jednu ‘izgubljenu’ generaciju zbog trauma doživljenih u nehumanim okolnostima, objavila je u utorak humanitarna organizacija Save the Children.

Istraživanje kojim je obuhvaćeno više od 450 djece i odraslih u sedam sirijskih pokrajina pokazalo je iznimno visoku razinu psihološkog stresa među djecom. Mnoga među njima pate od inkontinencije ili imaju poteškoće govornog razvoja.

U sukobima su dosad ubijene stotine tisuća ljudi. Bez doma je ostalo 11 milijuna Sirijaca, a pred sukobima ih je pobjeglo toliko da je nastala najteža izbjeglička kriza u svijetu.

Neka su djeca bila prisiljena pridružiti se oružanim grupama kako bi preživjela, stoji u priopćenju nevladine organizacije.

Najmanje tri milijuna djece živi u ratnim područjima Sirije. Svakodnevno su suočena sa zračnim napadima i granatiranjima koja traju već šest godina.

Odrasli kažu da je dvije trećine djece izgubilo bar jednog člana obitelji, vidjelo smrt bliskog člana obitelji ili svjedočilo pretvaranju njihova doma u prah u jednom od bombaških napada. Mnogi među njima pritom su i sami ozlijeđeni. No s ratom se teško nose i odrasli.

“Nakon šestgodišnjeg rata, mi smo na prekretnici”, stoji u priopćenju nevladine organizacije Save The Children, objavljenom pod nazivom “Nevidljive ozljede”, posvećenom utjecaju rata na mentalno zdravlje djece.

“Postoji opasnost od toga da cijela jedna generacija bude uništena… izgubljena zbog trauma i strahovitog stresa. Ta opasnost nikada dosad nije bila ovako velika”, stoji u priopćenju nevladine organizacije. Na pogoršanje krize utječe i sve manji broj škola i nastavnog osoblja.

Oko 84 posto djece kao prvi uzrok stresa navelo je zračne napade i bombardiranja. Dio djece izgubio je dar govora ili su se kod njih razvile poteškoće s govorom. Puno ih boluje od PTSP-ja.

“Moj se sin budi preplašen i uplakan usred noći”, kaže Firas, otac trogodišnjeg dječačića.

Po istraživanju, 81 posto djece postalo je agresivnije, a 71 posto ih često pati od inkontinencije. Mnogi među njima konstantno su neispavani.

Polovina sudionika istraživanja izjavila je da je obiteljsko nasilje još češće i teže, a svako četvrto dijete je odgovorilo da nema s kim razgovarati ili pronaći utjehu kad se boji, kad je tužno ili ljutito.

Direktorica organizacije “Save the Children” za Siriju Sonia Khush iznijela je porazan podatak, kazala je među djecom porastao broj suicida ili potrebe za samoozljeđivanjem.

U opkoljenom gradu Madayi u posljednjih se mjesec dana pokušalo ubiti šest adolescenata, među kojima i dvanaestgodišnja djevojčica, kaže Khush.

Djeca iz ovoga grada “psihološki su uništena i iscrpljena”, kazao je nastavnik jedne škole u Madayi. “Kada ih zamolim da nešto naslikaju to su obično masakrirana ili ranjena djeca, tenkovi, prikazi opkoljenog grada ili prikaz gladi i nedostatka hrane”, kazao je.

“Strašno je to što se djeca nadaju da će što skorije umrijeti kako bi otišla u raj gdje će im biti toplo, gdje će se moći igrati i gdje neće biti gladni”, rekao je njihov nastavnik.